Formatie België hervat na ja christen-democraten

Repo laatste Belgen 21 juli viering nationale feestdag foto: jimmy Kets Jimmy Kets

De kabinetsformatie in België krijgt een doorstart. De Waalse formateur Elio Di Rupo, die eerder zijn opdracht wilde teruggeven aan koning Albert, zal na een adempauze vanaf half augustus met acht partijen verder onderhandelen.

De doorstart is mogelijk geworden doordat de Vlaamse christen-democratische partij, de CD&V, akkoord is gegaan met verdere besprekingen. Dat besluit volgt op een felle en boos getoonzette toespraak van koning Albert woensdagmiddag, waarin hij de politieke partijen opriep meer bereidheid tot compromissen aan de dag te leggen.

Na harde onderhandelingen stelde Di Rupo woensdagavond zijn plannen op een aantal punten bij. De Vlaams-nationalistische N-VA had eerder gezegd zeer weinig tot niets te zien in de toekomstschets die Di Rupo op tafel had gelegd.

De vier Vlaamse en de vier Waalse partijen die nu wel met Elio Di Rupo willen praten, hebben gisteren zeven uur lang overlegd om meer inzicht te krijgen in de voorwaarden die de CD&V aan Di Rupo heeft gesteld en die hebben geleid tot aanpassing van zijn voorstel. Volgens Wouter Beke, voorzitter van CD&V, pakte een aantal elementen in het plan van Di Rupo te sterk uit in het voordeel van de Franstaligen.

Beke heeft ook bedongen dat als eerste zal worden gesproken over opsplitsing van het arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV). Vlamingen maken al jaren bezwaar tegen de verfransing van dit gebied.

Na deze discussie ging Di Rupo naar koning Albert. De formatiepoging van Di Rupo zal, zo staat in een nota van het paleis, wegens „de grote vermoeidheid van alle onderhandelaars en hun medewerkers” pas half augustus weer echt worden hervat.

Een probleem in deze poging een kabinet te vormen is dat de grootste Vlaamse partij, de N-VA, nu buiten de onderhandelingen staat. Grote concessies van de andere Vlaamse partijen zouden ongetwijfeld deN-VA in de kaart spelen.

De eerste reacties in België zijn afwachtend positief. „Meer dan 400 dagen na de laatste verkiezingen leken we op weg naar iets wat lijkt op echte onderhandelingen”, schrijft de krant De Morgen. Maar ook: „Veel ja’s van de deelnemende partijen klinken als ‘jajamaarneenee’. Het wantrouwen regeert nog altijd.”

Volgens de krant De Standaard is het onverstandig nu een pauze te nemen. Ook in de zomer vorig jaar vielen de aarzelend op gang gekomen gesprekken na de zomerpauze stil. „Het is fout”, schrijft de krant in zijn commentaar. „Wie het elan nu breekt, krijgt de grote molen nadien niet meer op gang.”