Drukke dag op wegen en op Schiphol door vakantiegangers

Vakantiegangers zorgen vandaag voor grote drukte op de wegen en op Schiphol. Veel mensen vertrekken naar hun vakantiebestemming of komen juist terug.

Voor zo’n 1,2 miljoen Nederlanders uit het noorden begint de vakantie, van wie de helft naar het buitenland gaat. Het wordt druk op de weg, verwacht de ANWB. Ook op de buitenlandse wegen verwacht de ANWB drukte. In Frankrijk zal morgen zo’n 500 kilometer file staan rond het middaguur. Vooral op de A6/A7 Parijs-Lyon-Orange, de A9 van Orange naar de Spaanse grens en op de A10 Parijs-Bordeaux-Orléans verwacht men volle wegen.

Schiphol verwerkt naar verwachting 171 duizend passagiers, de drukste dag van het jaar. Luchtverkeersleiding Nederland verwacht meer dan veertienhonderd vluchten af te handelen. De laatste keer dat zoveel vliegtuigen landden of opstegen was in mei 2008. Het record van de afgelopen elf jaar dateert van 27 april 2007, toen 1439 vluchten van en naar Schiphol vlogen.

De slotdag van de Nijmeegse Vierdaagse leidt traditioneel tot drukte rond de Gelderse stad. Op de A15 vanuit Gorinchem, de A50 vanuit Arnhem, de A73 vanuit Venlo en de A325 vanuit Arnhem kunnen de hele dag files voorkomen. Rond Tilburg wordt het naar verwachting ook druk, omdat daar ‘s avonds de Tilburgse Kermis begint.

    • Peter van der Ploeg