Drama in de openlucht: regen

Een hotline met het KNMI, weersvoorspellingen voor piloten en zeilers, instellingen als Meteodienst, Meteoconsult, websites als Buienradar: de Nederlandse theatergezelschappen zetten alle middelen in om vroegtijdig op de hoogte te zijn van het weer op deze zomeravonden. Gaat het regenen? Gaat het niet regenen? Bij regen of onweer wordt de voorstelling afgelast. Een keuze die elk gezelschap dat in de open lucht speelt met pijn in het hart maakt.

Het gezelschap Bostheater dat in het Amsterdamse Bos Les Enfants du Paradis speelt, had een slecht begin: afgezien van de première en nog een voorstelling is er vorige week nauwelijks gespeeld.

„Het weer speelt ons parten”, zegt Dorothy Zon van de afdeling publiciteit. „Voor de acteurs is het ook een ramp, want zij willen graag spelen. Vooral in de eerste week na een voorstelling moeten ze de gelegenheid hebben de voorstelling te laten groeien.”

Het reizend theaterfestival de Parade trok in de eerste speelweek in juli in Utrecht 8.500 bezoekers minder dan vorig jaar in dezelfde periode. Toen kwam de teller uit op 25.000. Volgens Eefje Colson, hoofd publiciteit van het festival, kan het ook een ramp beteken als de weermannen „regen voorspellen, zeker tegen etenstijd”. Dan laten mensen het massaal afweten en maken ze geen gebruik van de catering op het festivalterrein.

De opvoering van de Glucks opera Orfeo ed Euridice op de vijver van Paleis Soestdijk is een logistiek fenomeen: elke bezoeker moet bij aankoop van een kaartje een reservedatum plannen. Dat is „ons slechtweerscenario”, aldus zakelijk leider Jelle Snijder. Bezoekers geven ook hun 06-nummer. Gaat de voorstelling niet door, dan ontvangt men rond vier uur een melding. Een extra voorstelling is weliswaar ingelast, maar die is bestemd voor gedupeerden van een van de vijf afgezegde voorstellingen.

De groep Het Gezelschap brengt Verkassen III in een nieuwbouwwijk bij Hoorn. Als het weer slecht is, speelt alles zich binnen af, ook de buitenscènes. „Met behulp van eenvoudige ingrepen en videobeelden is dat goed mogelijk”, aldus regisseur Lyda Tijsen.

Voorzitter Peter Sloot van het Shakespeare Theater Diever ziet het optimistisch in. Van hun Hamlet is geen enkele uitvoering afgelast. Sloot: „Het weer in Nederland is een subjectieve ervaring. Voorstellingen in Diever gaan altijd door.”

    • Kester Freriks