Dodental aanslagen Noorwegen stijgt - 32-jarige Noor gearresteerd

Rescue workers work at the site of a powerful explosion that rocked central Oslo July 22, 2011. A huge explosion damaged government buildings in central Oslo on Friday including Prime Minister Jens Stoltenberg's office, injuring several people, a Reuters witness said. The blast blew out most windows on the 17-storey building housing Stoltenberg's office, as well as nearby ministries including the oil ministry, which was on fire. REUTERS/Thomas Winje Oijord/Scanpix (NORWAY - Tags: CIVIL UNREST) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. NORWAY OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES INNORWAY
Rescue workers work at the site of a powerful explosion that rocked central Oslo July 22, 2011. A huge explosion damaged government buildings in central Oslo on Friday including Prime Minister Jens Stoltenberg's office, injuring several people, a Reuters witness said. The blast blew out most windows on the 17-storey building housing Stoltenberg's office, as well as nearby ministries including the oil ministry, which was on fire. REUTERS/Thomas Winje Oijord/Scanpix (NORWAY - Tags: CIVIL UNREST) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. NORWAY OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES INNORWAY Reddingswerkers bij het regeringsgebouw waar een bom ontplofte in Oslo. Foto Reuters / Thomas Winje Oijord / Scanpix

Het aantal doden als gevolg van een bomexplosie in Oslo en een schietpartij op een jongerenbijeenkomst op een eiland in de buurt van de Noorse hoofdstad is gestegen tot zeventien. De politie heeft een 32-jarige Noor opgepakt.

Op het eiland Utøya opende de man, gekleed in een politie-uniform maar nooit werkzaam geweest voor de politie, het vuur in een jeugdkamp georganiseerd door de regeringspartij. Volgens de laatste officiële cijfers zijn daar negen of tien mensen bij omgekomen. Ooggetuigen melden echter meer levenloze lichamen te hebben zien liggen op het eiland. De Noorse premier Jens Stoltenberg zei te vrezen dat het dodental als gevolg van de schietpartij nog op kan lopen. Er zijn zeventien mensen naar het ziekenhuis gebracht, waarvan een aantal is onderkoeld. Een ambulance-helikopter kon niet worden ingezet vanwege het slechte weer.

Op het eiland zijn twee niet ontplofte explosieven gevonden.

Een luchtfoto van het eiland Utoya, waar een schutter het vuur opende op een jeugdkamp van de regeringspartij. Foto Reuters / Lasse TurEen luchtfoto van het eiland Utoya, waar een schutter het vuur opende op een jeugdkamp van de regeringspartij. Foto Reuters / Lasse Tur

Voor die schietpartij ontplofte een bom in het regeringskwartier in de Noorse hoofdstad Oslo, waarbij zeker zeven mensen werden gedood.

De schutter heeft volgens de Noorse krant VG het eiland met een boot kunnen bereiken, nadat hij een legitimatiebewijs liet zien en zei dat hij naar Utoya moest vanwege een routinecontrole in verband met de bomaanslag in Oslo. De man was in bezit van een geweer met een kijker erop.

De autoriteiten vermoeden dat de man alleen heeft gehandeld en dat er geen handlangers in het spel zijn. Het zou gaan om een ‘etnische Noor’, die volgens ooggetuigen een accent bezigt dat typisch is voor het gebied rond Oslo. Eerder claimden verschillende terroristische organisaties verantwoordelijkheid voor de aanslagen. Premier Stoltenberg wil geen van die claims ontkennen of bevestigen. “Wij willen de situatie niet serieuzer doen lijken dan het is.” Een motief voor de aanval is niet bekend.

In Oslo is veel leger op de been. Vooral het regeringskwartier, waar de bom ontplofte, wordt in de gaten gehouden. Ook zou de koninklijke familie van Noorwegen in veiligheid zijn gebracht, meldt TV2.

Rook stijgt op vanuit het gebouw waar een bom ontplofte in Oslo. Foto Reuters / Thomas Winje Oijord / ScanpixRook stijgt op vanuit het gebouw waar een bom ontplofte in Oslo. Foto Reuters / Thomas Winje Oijord / Scanpix