Doden bij rellen Malawi

Bij protesten tegen president Bingu wa Mutharika van Malawi zijn volgens regeringswoordvoerders de afgelopen twee dagen achttien doden gevallen. Het leger patrouilleert nu in de grote steden om de rust te bewaren.

De meeste slachtoffers vielen toen de politie het vuur opende op demonstranten in de noordelijke stad Mzuzu. Daar raakten volgens ziekenhuizen meer dan 44 mensen gewond. Ook in het handelscentrum Blantyre en de hoofdstad Lilongwe liepen de demonstraties uit de hand. Winkels werden geplunderd en auto’s en kantoren van de regerende Democratic Progressive Party gingen in de brand.

Een aanhoudend tekort aan brandstof door gebrek aan buitenlandse deviezen is de directe aanleiding voor de protesten in het doorgaans rustige Afrikaanse land. Maar de demonstranten keerden zich vooral tegen de steeds autocratischer opererende president. De oppositie eist zijn onmiddellijke vertrek.

Na een redelijk succesvolle eerste termijn met vooral door ontwikkelingshulp gedreven economische groei werd Mutharika in 2009 door bijna tweederde van de bevolking herkozen. Sinds zijn herverkiezing heeft hij de politie meer bevoegdheden gegeven om tegen de oppositie op te treden.

In een televisietoespraak riep Mutharika gisteren op tot een dialoog met de oppositie. Hij zei dat de demonstraties een averechts effect hadden. „Krijgen we buitenlandse valuta of brandstof door te demonstreren?” vroeg hij tot woede van de activisten.