Di Rupo waagt zich aan nieuwe formatiepoging

French-speaking Socialist Party (PS) President Elio Di Rupo speaks to the media as he arrives at Saint-Gudule cathedral ahead of a religious service (Te Deum) in Brussels July 21, 2011. Belgium celebrates its National Day and its 181th anniversary of independence on Thursday. REUTERS/Jan Van De Vel (BELGIUM - Tags: POLITICS ANNIVERSARY) Di Rupo staat de pers tewoord bij de Saint-Gudule kathedraal in Brussel. Foto Reuters / Jan van de Vel

De Belgische formateur Elio di Rupo gaat opnieuw proberen een nieuwe regering te formeren. Hij aanvaardde de opdracht nadat zijn ontslag door de Belgische koning Albert werd geweigerd. Dit meldt de NOS.

Di Rupo heeft de opdracht gisteravond laat aanvaard, maar zegt de formatie pas half augustus voort te willen zetten, om alle betrokkenen tijd te gunnen bij te komen.

Di Rupo, leider van de Franstalige Parti Socialiste heeft gisteravond urenlang overlegd met de leiders van de acht politieke partijen; een eerste officieel overleg sinds maanden.

De Vlaams-nationalistische N-VA was niet aanwezig bij het overleg, omdat men het niet eens is met de voorstellen van Di Rupo. De N-VA is de grootste partij van België.

De leider van de N-VA, Bart de Wever, veegde de nota van Di Rupo met bezuinigingsvoorstellen en plannen voor staatkundige veranderingen van tafel. De Wever noemde de nota ‘geen goede basis’.

De Wever twijfelde over de goede bedoelingen van Di Rupo en diens nota:

“De achterliggende gedachte was volgens mij om de tekst te gebruiken als fileermes om ons weg te snijden van de andere Vlaamse partijen.” - Bart de Wever

Eerder noemde buitenlandredacteur bij NRC Handelsblad Mark Beunderman al drie mogelijke scenario’s voor hoe het verder moet in België.

“Nieuwe verkiezingen na de zomer vormen een optie. Maar de vrees bestaat dat de impasse dan alleen nog maar groter zal wroden. Een tweede mogelijkheid is een regering zonder N-VA, maar CD&V wil niet zonder N-VA regeren, uit angst voor verdere populariteitsverlies ten gunste van de Vlaams-nationalisten. Maar een regering zonder N-VA én zonder CD&V geldt als onrealistisch. Een derde optie is voortzetting van de demissionaire regering-Leterme.” - Mark Beunderman