De rivier is als een vader voor de ribeirinhos

De bouw van de dam is deze maand begonnen. Hij moet Brazilië voorzien in zijn energiebehoefte, maar heeft tot grote protesten geleid. Hij zou indianen verjagen en het ecosysteem aantasten.

Indians from across Brazil gather to set up camp in front of the Brazilian National Congress building in Brasilia, Brazil, Monday May 2, 2011. A variety of tribal groups plan to camp out in front of the government building until Thursday, in protest against the construction of the Belo Monte hydroelectric plant in the Amazon rainforest. (AP Photo/Eraldo Peres) AP

Het geïsoleerde, overzichtelijke leven van Fernando Sousa (61) is plotseling overhoop gehaald. Door de voorgenomen bouw van de stuwdam Belo Monte in de deelstaat Pará dreigt zijn gammele houten huisje in het regenwoud op de oever, in een van de vele bochten van de Xingu Rivier, te moeten verdwijnen.

In de broeierige hitte van Sousa’s huiskamer sluipt een poes behendig tussen scharrelende kuikens. Aan palen hangen hangmatten en klamboes. „Een paar maanden geleden kwamen hier ineens mannen in pak langs, uit Brasília”, vertelt Sousa ontdaan. „Ze gaan hier een kanaal graven voor de stuwdam, kregen we te horen. Wij moeten hier weg.”

De dam is omstreden omdat hij zal verrijzen in de bijna 2.000 kilometerlange Xingu die dwars door het regenwoud stroomt. Het is een indrukwekkende rivier, een labyrint van talrijke vertakkingen, eilanden en stukken rots die in het droge seizoen vervaarlijk boven het water uitsteken.

De krijtstreeppakken die Sousa bezochten waren vertegenwoordigers van Norte Energia. Dat bedrijf leidt het consortium dat de enorme dam gaat bouwen. Met het opzetten van de eerste bouwplaats is deze maand de aftrap gegeven voor het megaproject. De Belo Monte-dam moet de twee na grootste ter wereld worden. Alleen de Chinese Driekloven-dam en de Braziliaanse Itaipu zijn groter.

Het damproject heeft tot grote nationale en internationale protesten geleid. Een van de redenen is dat de rivier verscheidene indianenreservaten doorkruist. De dam zou de indianen kunnen verjagen.

Grofweg 25.000 indianen wonen er, van 18 etnische groepen. Voor hen is de rivier belangrijk, om te vissen en voor transport. Sommige delen van de rivier, zo is de verwachting, komen door de dam droog te liggen. Dan zal vissen voor enkele duizenden indianen niet meer mogelijk zijn. Het ecosysteem van de rivier zal bovendien uit balans raken.

Daarbij zijn er ook nog de duizenden families, de zogeheten ribeirinhos, zoals mensen als Sousa worden genoemd. Traditionele gemeenschappen die langs de oevers van de Xingu een bestaan hebben opgebouwd. Net als Sousa heeft een aantal al gehoord dat zijn grond straks onder water loopt door de dam.

De meesten willen echter helemaal niet weg, ook Sousa niet. Want waar moeten ze naar toe? Hier hebben ze grond waar ze cacao, rijst, en maïs verbouwen. Sinaasappelen, kastanjes en bananen groeien aan de bomen. En net als de inheemsen, vissen ze in de rivier.

De rivier is als een vader voor ons, zegt Sousa. Een hard bestaan in de rimboe heeft zijn gebit uitgedund tot een ondertand. De Havaianas-slippers aan zijn voeten waren ooit wit. Zijn T-shirt heeft gaten en donkere vlekken kleuren zijn blauwe korte broek. Sousa zegt dat ze geen ander leven kennen. „Als we een zak geld zouden ontvangen, dan weten niet hoe we er mee om moeten gaan. Voordat je het weet is het op en dan heb je niets, terwijl je hier alles hebt. En ik ben te oud om opnieuw te beginnen.”

Belo Monte is een van de vele dammen die Brazilië bouwt, in een poging te voorzien in de toenemende behoefte aan energie in het land. Om de groeiende Braziliaanse economie en de uitdijende middenklasse blijvend te kunnen bedienen, is een efficiëntere en uitgebreidere energie-infrastructuur onontkoombaar.

Het aanwezige waterkrachtpotentieel in de Amazone biedt voor de overheid wat dat betreft kansen. De nieuwe dam zou in de toekomst goed moeten zijn voor 11.000 kilowatt aan elektriciteit. Volgens de Braziliaanse overheid kunnen daarmee 23 miljoen huishoudens van energie worden voorzien.

Het spanningsveld tussen economische groei en een duurzaam milieubeleid leidt steeds weer tot conflicten in het zich onstuimig ontwikkelende Zuid-Amerika. Andere snelgroeiende economieën als Peru en Chili worstelen ook met damprojecten die goed zijn voor de economie maar een bedreiging vormen voor de natuur en inheemse stammen. Zo werd in Peru vorige maand nog de bouw van een waterkrachtcentrale in een van de aftakkingen van de Amazone afgeblazen na aanhoudende protesten van inheemse groepen.

Hoe groot de schade van het Belo Monte-project is, valt vooralsnog niet te schatten. Maar volgens Marcelo Salazar, milieu-ingenieur van Instituut Socio-ambiental, zal hij in ieder geval „aanzienlijk zijn”.

De public-relations oorlog die de afgelopen maanden is losgebarsten tussen Norte Energia en milieuorganisaties hebben de verwarring vergroot. Indianenreservaten zouden onder water komen te staan, delen van het stadje Altamira ook.

Maar volgens João Pimentel, directeur institutionele relaties van Norte Energia, komt geen enkel reservaat onder water te staan. „En niemand hoeft te verhuizen, ze kunnen zelfs blijven vissen ”, zegt hij.

Milieu-ingenieur Salazar is daar minder van overtuigd. Hij denkt dat zo’n 11.000 indianen last zullen krijgen van de dam. Een deel daarvan wegens de lage waterstand waardoor vissen lastig wordt. Een ander deel zal problemen krijgen met de toestroom van tienduizenden gelukzoekers en arbeiders die op het project afkomen. Hij zegt: „Als mensen geen werk vinden in de bouw, kunnen ze land bezetten van indianen, voor landbouw, dat is vaker gebeurd. Dat is een echte bedreiging. ”

De woorden van Salazar worden bevestigd door Maria Isabel Xipaia, een indiaanse van de Xipaia-stam. Maria Isabel heeft zich bij het verzet tegen de dam aangesloten. „Het bedrijf heeft geld beloofd aan sommige families als ze weg gaan uit bepaalde gebieden”, zegt ze, „en daardoor is er verdeeldheid binnen de stammen. De blanke zegt dat wij lui zijn en stelen, maar het is de blanke die liegt. De blanke met zijn dam zal opnieuw land van ons wegnemen.”

    • Philip de Wit