Club én trainer snakken naar succesje

Hoeveel krediet heeft de nieuwe trainer Ronald Koeman (48) bij de aanhang van Feyenoord? De oud-international speelde in zijn sportieve nadagen in de Kuip, maar was ook speler én trainer bij aartsvijand Ajax.

Ronald Koeman keert terug als trainer-coach in het Nederlandse betaalde voetbal. De oud-international bereikte gisteren overeenstemming met Feyenoord over een eenjarig contract. „Overbodig om te zeggen dat Feyenoord voor mij een geweldige club is om de draad als hoofdtrainer weer op te pakken”, zegt Koeman op de clubwebsite. Zijn laatste werkgever was AZ, waar hij in het najaar van 2009 werd gedwongen om op te stappen. Sindsdien was hij werkloos en trad hij regelmatig op als analist bij NOS Studio Sport.

Koeman (48) leidt maandag al de eerste training bij de club uit Rotterdam-Zuid en wordt ’s middags officieel gepresenteerd als de opvolger van de opgestapte Mario Been.

Feyenoord verlegde de aandacht naar Koeman, nadat Louis van Gaal begin deze week liet weten geen interesse te hebben voor de vacature van hoofdcoach. Been legde zijn taken vorige week dinsdag met onmiddellijke ingang neer. Aanleiding was een motie van wantrouwen vanuit de selectie tijdens een trainingskamp in Ermelo. Dertien van de achttien spelers zegden het vertrouwen in ‘Mister Feyenoord’ op.

Feyenoord, de nummer tien van het afgelopen seizoen, verkeert in een sportieve en financiële crisis. Van Koeman wordt verwacht dat hij meer discipline brengt binnen de jonge en onervaren selectie, die volgens trouwe volgers gebukt gaat onder een gebrek aan zelfkritiek. Hij heeft echter de reputatie ‘een resultaattrainer’ te zijn: een coach die een reeds gevorderd elftal de laatste duw op weg naar succes kan geven. In Nederland leidde hij Ajax (2004) en PSV (2007) naar de landstitel.

Op de clubwebsite toont Koeman zich uiterst optimistisch. „Het is mijn stellige overtuiging dat we nog weleens zeer verrassend voor de dag kunnen komen dit seizoen. Er zit immers volop kwaliteit en talent in deze jonge selectie. Met de spelers en de hele club deel ik de brandende ambitie om te laten zien dat we veel meer kunnen dan uit het recente verleden is gebleken.”

Feyenoord begint de competitie over twee weken met de uitwedstrijd tegen Excelsior, de stadgenoot uit Kralingen met wie de club een samenwerkingsverband onderhoudt.

Koemans wordt komend seizoen geassisteerd door oud-internationals Jean-Paul van Gastel (39) en Giovanni van Bronckhorst (36). Met beiden speelde Koeman nog samen bij Feyenoord, de club waar hij in 1997 zijn actieve loopbaan afsloot. Feyenoord neemt per direct afscheid van interim-coach Leon Vlemmings. De club zegt met Patrick Lodewijks nog in gesprek te zijn om hem als keeperstrainer te behouden voor de technische staf.

Het is de vraag hoeveel krediet Koeman heeft bij de hondstrouwe aanhang van de volksclub uit Rotterdam- Zuid. Hij speelde immers drie seizoenen (1983-’86) voor aartsvijand Ajax en was even lang (2002-’05) coach van de club uit Amsterdam. Toch staat Koeman niet te boek als een oer-Ajacied; de voormalige libero stond als speler ook op de loonlijst bij FC Groningen, PSV en FC Barcelona.

Afgaande op de eerste reacties op internet krijgt hij het voordeel van de twijfel. Het armlastige Feyenoord heeft niet zoveel te willen en mag allang blij zijn dat ‘een grote naam’ zich aan de club durft te verbinden, zo is de teneur. Koeman diende Feyenoord drie seizoenen, al was dat in de nadagen van zijn carrière. De club eindigde toen in de competitie op de derde (1996) en de tweede plaats (1997), en bereikte in 1996 de halve finale van het toenmalige Europa-Cuptoernooi voor bekerwinnaars. Daarin werd verloren van Rapid Wien.

Koeman heeft financieel water bij de wijn gedaan, zo viel gisteren op te maken uit de woorden van technisch directeur Martin van Geel. Beide partijen gaven de voorkeur aan een eenjarige verbintenis. Pas bij een eventuele contractverlenging gaat Koeman meer verdienen. Van Geel: „De gesprekken zijn de afgelopen dagen zeer voortvarend verlopen. Veelzeggend en mooi is dat we het nauwelijks over geld hebben gehad, maar voornamelijk over de ambitie die Feyenoord en Ronald delen om ons te revancheren na mindere resultaten.”

Ronald Koeman is Feyenoords elfde trainer in elf jaar tijd. Een van de voorgangers is zijn twee jaar oudere broer Erwin, de nieuwe coach van FC Utrecht. Hij had van 2005 tot 2007, zonder al te veel succes, de technische leiding in de Rotterdamse Kuip. Op 11 december staat het competitieduel FC Utrecht-Feyenoord op het programma.