Centrale aanpak eurocrisis verbloemt onderling wantrouwen

De Griekse minister van Financiën Papaconstantinou. Foto Reuters

Het Europese steunpakket, waarover regeringsleiders gisteravond een akkoord bereikten, helpt Griekenland aan 109 miljard euro. Een fonds moet voorkomen dat een land weer in zo’n diepe crisis raakt. Achter het scherm van formele saamhorigheid blijven lidstaten elkaar kapittelen.

In ieder geval krijgen Barroso (voorzitter Europese Commissie) en EU-president Van Rompuy hun zin. De crisis vraagt om meer Europa, niet minder, luidt hun credo. Nederland dwong af dat ook financiële instellingen gaan meebetalen.

‘De kassa’s van rijke landen’
“Alleen een dwaas zou willen dat Europa terugkeert naar de nationalistische vetes en verschrikkingen van de negentiende en twintigste eeuw”, schrijft Simon Jenkins in de Britse krant The Guardian. “Iedereen die de Balkan kent, weet dat zulke verschrikkingen niet ver onder de oppervlakte liggen. Maar een monetaire unie die de economische vrijheid van landen beknot, loopt het risico op een regressieve reactie.” Het Duitse Der Spiegel geeft daar al blijk van. “Voortaan zal er regelmatig aanspraak gemaakt worden op de kassa’s van rijke landen als Duitsland.”

‘Aard crisis eindelijk begrepen’
El Pais, een krant uit het economisch zwakkere Spanje, is optimistischer. “Europa heeft een ernstig tekort aan instellingen die snel financiële bijstand kunnen verlenen in tijden van nood”, noteert het hoofdcommentaar. “Daarom bracht de ontwerp-overeenkomst [waarin het steunfonds meer bevoegdheden krijgt] gisteren een zekere euforie op de markten. EU-leiders lijken eindelijk de aard van de aanhoudende crisis te begrijpen.”

Goed dat er een plan is voor het noodlijdende Griekenland. Maar het voorstel is halfslachtig, vindt Michiel Dijkstra in weekblad Elsevier. “De banken komen er te licht van af.”

‘Einde van de Griekse mythe’
In de Poolse krant Gazeta Wyborcza wijst Witold Gadomski de Grieken op hun plaats. “Er bestaan geen wonderen in de economie. Wie op kosten van iemand anders leeft, zal vroeg of laat de broekriem moeten aanhalen. En dat is nooit plezierig, zelfs niet als die riem een dikke buik omgordt.” De top van gisteravond markeert volgens Gadomski het “einde van de Griekse mythe”.

‘Oplossing misschien nog ver weg’
Het hoofdcommentaar van NRC Handelsblad zet vraagtekens bij de bestendigheid van het akkoord. “De eerste reacties waren alle eerdere keren ook gunstig. De financiële markten reageerden telkens opgelucht. Maar als na enige tijd de details helder werden, moest worden geconcludeerd dat de oplossing in wezen nog even ver weg was.” De veranderingen bij het Europese Financiële Stabiliteitsfonds (EFSF) moeten nog worden geratificeerd door de nationale parlementen in de eurozone. “Komt dat er van? Ook in Berlijn bijvoorbeeld?”