Burgemeester wist van illegale actie asielzoekers

Diana Qadiri, de moeder van een asielzoekersgezin uit het Drentse Aalden dat met uitzetting wordt bedreigd, is illegaal naar België gereisd in een poging de Tadzjiekse nationaliteit te verkrijgen. Dat vertelt burgemeester Bert Bouwmeester van Coevorden vandaag in deze krant. Bouwmeester was vooraf van haar actie op de hoogte. „Ik voelde mij daar ongemakkelijk bij.” Hij is nauw bij het gezin betrokken omdat hij zich openlijk tegen hun dreigende uitzetting heeft gekeerd.

Tijdens een extra gemeenteraadsvergadering kreeg Bouwmeester (D66) gisteravond steun van de volledige gemeenteraad van Coevorden om de uitzetting van het gezin te dwarsbomen. Alle partijen schaarden zich achter het gezin – vader, moeder en twee kinderen – dat al tien jaar in een asielzoekerscentrum in Aalden verblijft. De gemeenteraad vindt dat het gezin om humanitaire redenen niet mag worden uitgezet.

De raadsvergadering trok gisteren zo’n tweehonderd belangstellenden. Veel inwoners van Aalden wilden hun steun aan het goed geïntegreerde gezin betuigen. Schooldirecteur Dick de Jeu noemde zijn leerlingen Dawud (11) en Amina (9) „voorbeeldige kinderen”. Roel van Veen, leider van het voetbalteam van Dawud, prees diens „voorbeeldige gedrag” op en buiten het veld. Veel voetbalscouts hadden volgens hem naar de jonge asielzoeker geïnformeerd.

Burgemeester Bouwmeester baarde eerder deze week opzien omdat hij een uitzettingsbevel van minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel, CDA) naast zich neerlegt. Per brief liet hij Leers weten dat het gezin Qadiri „volledig ingeburgerd” is. Omdat vader Saber en moeder Diana niet uit hetzelfde land komen – hij is Afghaans, zij statenloos nadat zij haar geboorteland Tadzjikistan ontvluchtte – is het volgens Bouwmeester „uiterst reëel” dat het gezin uit elkaar wordt gerukt. Dat zou „een onmenselijke mate van psychologische druk” leggen op de kinderen.

Leers weigert vooralsnog gebruik te maken van zijn discretionaire bevoegdheid om de familie Qadiri een verblijfsvergunning te verlenen. Hun zaak onderscheidt zich volgens de minister „in onvoldoende mate” van die van andere gezinnen die al lang in Nederland wonen. Leers en Bouwmeester zijn in overleg over de impasse. De burgemeester wil voorkomen dat „overheden vierkant tegenover elkaar komen te staan”.

Uitzetting gezin: pagina 8