Burgemeester Coevorden wist van illegale actie asielzoekers

Diana Qadiri, de moeder van een asielzoekersgezin uit het Drentse Aalden dat met uitzetting wordt bedreigd, is illegaal naar België gereisd in een poging de Tadzjiekse nationaliteit te verkrijgen. Dat vertelt burgemeester Bert Bouwmeester van Coevorden in NRC Handelsblad.

Bouwmeester was vooraf van haar actie op de hoogte.

“Ik wist dat ze een illegale handeling zou gaan verrichten. Ik voelde mij daar ongemakkelijk bij.”

Burgemeester Bouwmeester baarde eerder deze week opzien omdat hij een uitzettingsbevel van minister Gerd Leers van Immigratie en Asiel naast zich neerlegt. Per brief liet hij Leers weten dat het gezin Qadiri “volledig ingeburgerd” is. Omdat vader Saber en moeder Diana niet uit hetzelfde land komen – hij is Afghaans, zij statenloos nadat zij haar geboorteland Tadzjikistan ontvluchtte – is het volgens Bouwmeester “uiterst reëel” dat het gezin uit elkaar wordt gerukt. Dat zou “een onmenselijke mate van psychologische druk” leggen op de kinderen.

Nou nou, dat is nogal wat

Volgens minister Leers heeft het gezin niet genoeg inzet getoond om aan reisdocumenten te komen. Bouwmeester bestrijdt dat in een interview met NRC-redacteur Danielle Pinedo:

“Het gezin heeft er alles aan gedaan om tegemoet te komen aan de eisen van de Dienst Terugkeer en Vertrek [die belast is met de uitvoering van het vreemdelingenbeleid]. Bij sommige acties dacht ik ‘nou nou, dat is nogal wat’.”

Als voorbeeld noemt hij dat moeder Diana heeft geprobeerd de Tadzjiekse nationaliteit te verkrijgen die ze was kwijtgeraakt toen ze naar Afghanistan vluchtte.

“Daarvoor moest zij in België zijn, want Tadzjikistan heeft geen ambassade in Nederland. Met haar status mag ze het land niet uit, maar Diana zag zich toch genoodzaakt de grens over te steken. In België heeft zij een gewaarmerkt en vertaald document opgehaald dat de standpunten van Tadzjikistan verwoordt [volgens het Centraal Aziatische land kan zij geen aanspraak meer maken op haar oude nationaliteit]. Dat gaat ver, vindt u niet?”

Bouwmeester krijgt steun van de volledige gemeenteraad

Tijdens een extra gemeenteraadsvergadering kreeg Bouwmeester (D66) gisteravond steun van de volledige gemeenteraad van Coevorden om de uitzetting van het gezin te dwarsbomen. Alle partijen schaarden zich achter het gezin – vader, moeder en twee kinderen – dat al tien jaar in een asielzoekerscentrum in Aalden verblijft. De gemeenteraad vindt dat het gezin om humanitaire redenen niet mag worden uitgezet.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Leers weigert vooralsnog gebruik te maken van zijn discretionaire bevoegdheid om de familie Qadiri een verblijfsvergunning te verlenen. Hun zaak onderscheidt zich volgens de minister “in onvoldoende mate” van die van andere gezinnen die al lang in Nederland wonen. Leers en Bouwmeester zijn in overleg over de impasse. De burgemeester wil voorkomen dat “overheden vierkant tegenover elkaar komen te staan”.

Lees vanmiddag het interview met burgemeester Bert Bouwmeester in NRC Handelsblad. Of lees het artikel vanaf 16.00 uur in de digitale editie (alleen voor abonnees).