Boeken nieuws

Nieuwe website NRC Boeken: sneller en toegankelijker

Met ingang van deze week is NRC Boeken te vinden op een nieuwe website, nrc.nl/boeken, die ook via het oude adres nrcboeken.nl te bereiken blijft. De nieuwe site maakt het mogelijk om het boekennieuws sneller, toegankelijker en overzichtelijker te presenteren. Recente besprekingen van literatuur en non-fictie, afkomstig uit de papieren editie, zijn via nrc.nl/boeken te raadplegen op de site van de cultuurwinkel nrclux (nrclux.nl/Boeken), waar boeken ook rechtstreeks kunnen worden aangeschaft. Het archief van oude recensies (van 1990 tot 2011) blijft toegankelijk voor abonnees. (LB/PS)

Prometheus veroordeeld wegens ‘De Dossiers Lakeman’

De rechtbank in Amsterdam heeft vastgesteld dat uitgeverij Prometheus onrechtmatig gehandeld heeft met de uitgave De dossiers Lakeman. Deze biografie, geschreven door Maria Bontekoe, over Pieter Lakeman en diens rol bij de val van de DSB-bank, schendt zijn professionele carrière. De uitgeverij moet € 2.500,- betalen en de proceskosten vergoeden. (DL)

Recordbedragen voor oude Austen en Stonyhurst Gospel

Het zeldzame manuscript van The Watsons, een ongepubliceerde roman van Jane Austen, is onlangs voor 993.000 pond geveild bij Sotheby's in Londen. De onvoltooide roman werd door Austen in 1804 maar in een oplage van elf verspreid. De opbrengst was drie keer zo hoog als verwacht. Hoe waardevol oude boeken zijn, bewijst ook The Stonyhurst Gospel uit de 7de eeuw. Dit boek is te koop voor 9 miljoen pond. De British Library wil deze kleine, in leer gebonden versie van het evangelie van Johannes zo graag hebben dat het een inzamelingsactie is begonnen om het laatste gedeelte van het bedrag (2,75 miljoen pond) bij elkaar te sprokkelen. (DL)

Mysterie rondom Schotse detectiveschrijver Ian Rankin

Schotlands bekendste detectiveschrijver Ian Rankin lijkt zelf betrokken geraakt in een mysterie, meldt The Guardian. In Edinburgh duiken de afgelopen weken regelmatige kleine kunstwerkjes op, gemaakt van boeken. Zo is er een miniatuurbioscoop gevonden, met boeken als basismateriaal; een ander boekenkunstwerk is een grafkist met daarop een grammofoonplaat, een verwijzing naar Rankin's boek The Exit's Voice. Wie de maker is blijft vooralsnog een raadsel. (LB)

Plastic Boekenbon komt in het najaar in de winkel

De boekenbon krijgt na de zomer de vorm van een plastic oplaadbare kaart. Er komt een kaart die in de boekhandel voor ieder gewenst bedrag opgeladen kan worden, de zogeheten Vrije Waarde kaart. Daarnaast zijn er ook coupures van 10 tot en met 25 Euro. De kaart is nog niet heroplaadbaar. Wel kan de klant een gedeelte van het geld besteden en de rest voor later bewaren. (MS)

OP DE SITE

Interviews met Joop Schafthuizen en de Russische schrijfster Marina Achmedova over Moskou.

Mmv Liesbeth Beneder, Dirk Leyman, Maartje Somers en Pieter Steinz.

Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrc.nl/boeken Deze rubriek werkt samen met depapierenman.nl