Beurzen positief over ‘Marshall-plan’ voor Griekenland

A cleaning lady sweeps the floor at the Athens stock exchange July 21, 2011. Euro zone leaders met in Brussels in a crisis summit that could lead to a new bailout plan for debt-stricken Greece. REUTERS/Yannis Behrakis (GREECE - Tags: POLITICS BUSINESS IMAGES OF THE DAY)
A cleaning lady sweeps the floor at the Athens stock exchange July 21, 2011. Euro zone leaders met in Brussels in a crisis summit that could lead to a new bailout plan for debt-stricken Greece. REUTERS/Yannis Behrakis (GREECE - Tags: POLITICS BUSINESS IMAGES OF THE DAY) Schoonmaakwerkzaamheden bij de beurs in Athene. Foto Reuters/Yannis Behrakis

De Europese beurzen reageren vanochtend positief op het gisteren in Brussel overeengekomen akkoord om de Griekse schuldencrisis aan te pakken. De grotere indices en ook de AEX stegen met minimaal een half procent na opening.

Inmiddels is er volgens NRC-economieredacteur Maarten Schinkel een pas op de plaats te zien.

“De markten kennen een geschiedenis van boodschappen in de trend van ‘de euro is gered’, waarna eigenlijk al weer vrij snel toegeleefd wordt naar het volgende crisisberaad. Maar de obligatiemarkt houdt zich goed. Het is te hopen dat dat zo blijft voor het euro-project. De Griekse obligaties staan nog wel op redelijk hoge rentes voor een land dat gered zou zijn.”

Vooral de bankensector profiteerde gisteren van het nieuws uit Brussel dat voor sluiting beurs al gedeeltelijk uitlekte, zo inventariseerde persdienst Dow Jones. ING eindigde in Amsterdam 3,8 procent hoger, BNP Paribas en Credit Agricole sloten de Parijse handelsdag respectievelijk 4,2 procent en 5,5 procent in de plus, in Frankfurt won Commerzbank 9,6 procent en Deutsche Bank 3,1 procent en in Londen noteerden Lloyds en RBS respectievelijk 5,9 procent en 5,7 procent hoger op het slot.

De Europese staatsobligaties openen vandaag naar verwachting vrijwel ongewijzigd, nadat de leiders van de eurozone een akkoord bereikten over de voorwaarden voor een tweede pakket aan financiële steun voor Griekenland.

Europese staatsobligaties met een laag risico, zoals de Duitse, zijn gisteren lager gesloten, nadat de leiders van de Europese Unie een plan hebben bekendgemaakt om onder andere de looptijden van leningen te verlengen en lagere rentetarieven te berekenen voor landen in de eurozone met een grote schuldenlast.