Anonymous hackt beveiliging NAVO

De hackersgroep Anonymous heeft de beveiliging van de NAVO gekraakt en zich toegang verschaft tot geheim materiaal. Dat meldde de groep gisteren op Twitter.

Anonymous zegt over ongeveer één gigabyte aan data van de NAVO te beschikken, maar niet alles vrij te geven omdat dat „onverantwoordelijk” zou zijn. De hackersgroep plaatste een pdf-document van de NAVO online met de kwalificatie ‘vertrouwelijk’. Het document dateert van 9 juni 2008 en geeft details over het uitbesteden van communicatie- en informatiesystemen in de Balkan. Ook plaatste de groep een niet-vertrouwelijk NAVO-document online.

Anonymous is een los verband van hackers uit de hele wereld, dat sympathiseert met de klokkenluiderswebsite WikiLeaks. De groep heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een groot aantal aanvallen op websites van bedrijven en overheidsinstellingen in de hele wereld.

Dinsdag werden in een internationaal gecoördineerde actie ruim twintig hackers aangehouden. De reden is aanvallen van Anonymous op de internetbetaaldienst Paypal en de creditcardbedrijven Visa en Mastercard, omdat die vorig jaar weigerden donaties aan WikiLeaks uit te voeren. Anonymous heeft via Twitter opgeroepen tot wraakacties.

De NAVO heeft nog niet officieel gereageerd op de actie van Anonymous. De secretaris-generaal Rasmussen zei in oktober dat de beveiligingssystemen van de NAVO honderden keren per dag worden aangevallen. Begin juni waarschuwde NAVO-rapporteur Lord Joplin Anonymous. „Hoe vaker we worden aangevallen, des te waarschijnlijker het is dat er tegenmaatregelen worden ontwikkeld en dat de groepen worden geïnfiltreerd en de daders worden vervolgd.”