A.H.J. Dautzenberg provoceert met lidmaatschap van pedovereniging Martijn

De Nederlandse schrijver A.H.J. Dautzenberg werkt zich alweer in de aandacht met een curieuze demarche. Hij wordt lid van de Nederlandse pedofielenvereniging Martijn.Op zijn website schrijft hij dat hij dat doet ”uit sympathie. uit mededogen. uit protest ook.” Dautzenberg spreekt openlijk zijn steun uit voor de vereniging, die onlangs weer onder vuur kwam. “Ik geef het je te doen, eerlijk verslag doen van je fantasieën en wensen, daar ook nog over willen praten, verantwoording afleggen zelfs.” Hij vindt niet kunnen dat door de “heksenjacht” op pedofielen juist een aanspreekpunt verloren gaat.

De 43-jarige schrijver van Samaritaan en Vogels met Zwarte Poten Kun Je Niet Vreten vindt dat we zijn teruggeworpen in de tijd, nu “andersdenkenden” tegenwoordig moeten worden “vernietigd”.

Martijn is de laatste tijd veel in het nieuws. Eind maart werd voorzitter Ad van den Berg opgepakt op verdenking van het bezit van kinderporno. Begin deze maand werd zijn voorarrest verlengd. Het voorbije weekend schreef penningmeester Marthijn Uittenbogaard een brandbrief aan premier Mark Rutte (VVD). Hij zei daarin ernstig bedreigd te worden vanwege zijn standpunt over pedofilie en vroeg om extra beschermingsmaatregelen. De Tweede Kamer debatteert na het zomerreces over een verbod van de vereniging.

 Dautzenberg schuwt de provocatie niet. Niets is verboden en alles is mogelijk in het Dautzenberg-universum. Eerder stond hij een nier af en schreef daarover de roman Samaritaan. Ook in zijn journalistieke nevencarrière bakt hij het bruin. Dautzenberg kwam in het nieuws met een serie uit de duim gezogen interviews voor de VPRO-gids. Vooral het gefingeerde gesprek met Ian ‘Lemmy’ Kilmister van heavymetalband Motörhead (dat ook in HUMO terechtkwam) wekte beroering. Frontman Lemmy ontpopte er zich wonderlijk genoeg tot een gevleugeld expert van de monetaire crisis. Uiteindelijk moest Dautzenberg toegeven dat hij Lemmy niet eens had ontmoet. “In mijn hoofd sprak ik met Lemmy, dus in die zin is het waar”, zo verweerde hij zich. “Het maakt ook niet uit of ik hem gesproken heb of niet. Het verhaal moet goed zijn.” Kort daarvoor had Dautzenberg ook al Arnon Grunberg in het ootje genomen, via een gesprek dat zich toespitste op een uitknijpbare puist in het gezicht van de auteur.  

Zijn uitgever steunt hem bij de stap op lid te worden van Martijn: “Ik ben het er helemaal mee eens,” aldus Sander Blom van uitgeverij Contact. “De heksenjacht tegen pedofielen is toch ook bij de konijnen af. Dit helemaal in de geest van de PVV, want het gaat hier om de vrijheid van meningsuiting.” Blom benadrukt dat het Dautzenberg te doen is om de pedoseksuele fantasie. Het daadwerkelijk seks hebben met minderjarigen is niet aan de orde. “De fantasie daar mag over gepraat worden. Het in de praktijk brengen ervan is heel wat anders, dat is weerzinwekkend. Het gaat om de vrijheid van gedachten, dat is een hoog goed”, aldus Blom. (foto Dautzenberg: Flickr).