Witte Huis: we zijn niet dicht bij deal over schuldencrisis

In this July 14, 2011, file photo, President Barack Obama sits with House Speaker John Boehner of Ohio, House Minority Leader Nancy Pelosi of California, House Majority Leader Eric Cantor of Virginia, as he meets with Republican and Democratic leaders regarding the debt ceiling in the Cabinet Room of the White House in Washington, Thursday, July 14, 2011. Obama's decision to haul lawmakers in day by day to negotiate a debt deal comes down to reality: He has no other choice. The president has essentially cleared his agenda to deal with one enormous crisis. (AP Photo/Charles Dharapak) President Obama spreekt al dagen met de belangrijkste Republikeinen en Democraten uit het Congres over een uitweg uit de impasse. Op de foto de bijeenkomst van 14 juli met v.l.n.r. Eric Cantor, Nancy Pelosi, John Boehner en Barack Obama. Foto AP / Charles Dharapak

President Obama en John Boehner, de Republikeinse leider van het Huis van Afgevaardigden, zouden dichtbij een “major budget deal” zijn, zo meldt The New York Times. Boehner laat echter op Twitter weten dat deze geruchten niet waar zijn. Ook het Witte Huis ontkent de berichten.

Witte Huiswoordvoerder Jay Carney in reactie op de berichtgeving:

“We zijn niet dichtbij een deal.”

Volgens Carney en andere overheidsfunctionarissen is het debat over een oplossing voor de schuldencrisis nog in volle gang.

Twitter avatar SpeakerBoehner Speaker John Boehner False. Senate should pass #CutCapBalance. RT NYT NEWS ALERT: Obama and Boehner Close to Major Budget Deal, Congressional Leaders Are Told

‘Republikeins plan kansloos’

Boehner pleit er in zijn tweet voor dat de Senaat ‘Cut, Cap & Balance’ (minder overheidsuitgaven, begroting in evenwicht) aanneemt, een plan waar Obama al van heeft gezegd dat hij er zijn veto over zal uitspreken. NRC-redacteur Ykje Vriesinga vanuit Boston over de kwestie:

“Dat betekent kortom, een kansloos plan. Maar de Republikeinen houden er aan vast omdat ze hun punt willen maken. Dat Boehner nu tweet dat hij vindt dat de Senaat ‘Cut, Cap & Balance’ moet aannemen, laat zien hoe sterk hij onder de invloed staat van de rechterflank van de partij. Met dit soort uitlatingen lijkt een akkoord inderdaad ver weg.”

“Maar het blijft speculeren. Want het feit dat beide partijen zeggen dat ze er niet uit zijn, hoeft niet te betekenen dat het waar is. Het kan een strategie zijn om de druk op de ketel te houden. En om hun achterban te laten zien dat ze niet zomaar toegeven aan de tegenpartij.” - Ykje Vriesinga, NRC

Nog minder dan twee weken voordat Amerikaanse staatskas leeg is


De Amerikaanse overheid heeft nog minder dan twee weken te gaan totdat de staatskas leeg is. Obama toonde zich gisteren bereid om akkoord te gaan met de plannen van het Congres om het schuldenplafond voor een paar dagen te verhogen. Op die manier kan de overheid nog steeds geld lenen om uitkeringen en rente op bestaande schulden te betalen. Obama eist dat deze oprekking gepaard moet gaan met een langetermijnstrategie voor het verlagen van de staatsschuld. Anders doet zich binnen de kortste keren weer een schuldencrisis voor.

Pelosi en Boehner vinden zich tegenover elkaar

Nancy Pelosi, minderheidsleidster van het Huis van Afgevaardigden namens de Democraten, en voorzitter John Boehner over de inspanningen om snel tot een akkoord te komen: