Waarom is hopjesvla altijd maar 0,5 liter?

„In ons studentenhuis in Delft is hopjesvla één van de favoriete toetjes na het eten”, schrijft Robin Vermeij uit Delft. „Maar als je voor meerdere mensen hopjesvla wilt kopen, dan moet je altijd meerdere pakken kopen. Waarom is hopjesvla (de lekkerste vla!) alleen verkrijgbaar in halve liters?”

Met deze prangende vraag gebeld naar vlaproducent Campina. Communicatieman Rob van Dongen meldt dat hopjesvla „een vrij uitgesproken smaak heeft waar niet iedereen van houdt”. De Nederlandse pappen en vla’s worden verpakt voor gerichte groepen. „De populaire smaken zoals chocolade en vanille, maar ook de seizoensvla’s, komen daarom in liters, en hopjes-, frambozen- en citroenvla dus in halve.

Loop langs de schappen in de supermarkt en je ziet het vaker. Repen melk- en hazelnootchocolade zitten in grote verpakkingen, smaken als butterscotch in kleinere. Veel pappen van Campina komen in een tussenmaatje: driekwart liter.

Hopjesvla is volgens de marketeers van Campina populairder onder de iets kleinere huishoudens. Betreft dat toevallig de ouderen van dagen? „Ik kan het niet staven met cijfers, maar dat denk ik wel”, zegt Van Dongen. „Het is een klassiek toetje.”

Vla werd populair na de oorlog, dankzij de komst van puddingpoeders en custard. Industrieel geproduceerde hopjesvla bestaat nu een jaar of 45, denkt men bij Campina.

In een Leeuwarder Courant uit 1967 adverteren twee zuivelfabrieken onder elkaar met hopjesvla. De Leeuwarder Melkinrichting (L.M.I.) prijst het aan als „een nieuw produkt. Een voortreffelijke combinatie van caramel en hopjes met een overheerlijke moccasmaak”. De prijs: 52 cent voor een halve liter. Toen al.

Jacob Haker van zuivelhistorienederland.nl, die het knipsel terugzocht, meldt dat hij in de archiefstukken ook vaak karamelvla tegenkomt. Dat lijkt op hopjesvla, maar er zit geen koffie in. Als de studenten in Delft dat niet erg vinden: karamelvla bestaat wél in pakken van een liter.

En anders kun je altijd nog zelf hopjesvla maken. Dezelfde Leeuwarder Courant publiceerde al in 1958 een recept. Het is terug te vinden op nrcnext.nl/hopjesvla. Er komt geen hopje aan te pas. En verveelvoudig de hoeveelheden: het is een recept voor een (ruime) halve liter.

Thalia Verkade