Vertrek PVV'er Limburg is pijnlijk voor Wilders

Met het opstappen van een Statenlid in Limburg heeft de PVV een gevoelig verlies geleden.

Harm Uringa stapt uit de fractie uit onvrede over de interne gang van zaken bij de PVV in Limburg, zo melden bronnen uit de Limburgse politiek. Hij gaat als eenmansfractie verder. „Ik heb met de fractie afgesproken dat we niet over deze zaak uitweiden”, zei Uringa vanmorgen in een reactie. „Zo lang zij zich aan die afspraak houden, houd ik mij er ook aan. Op sommige punten verschilden wij van mening, maar de verhouding is goed te noemen.” „Hij is duidelijk opgestapt vanwege interne organisatorische redenen”, zegt PVV-Kamerlid Roland van Vliet. Van Vliet stapte onlangs zelf uit tijdgebrek op uit de Limburgse Staten en was betrokken bij het zoeken van PVV-kandidaten in Limburg. Limburg is voor de PVV zeer belangrijk. PVV-leider Geert Wilders omschrijft de provincie als „het hartland” van Nederland. Het is de enige plek in Nederland waar de PVV deel uitmaakt van het bestuur. Hier wil de PVV aantonen dat de partij in staat is meer te zijn dan een oppositiepartij. De partij vormt in Limburg een coalitie met VVD en CDA en levert ook twee gedeputeerden. Door het vertrek van Uringa uit de PVV-fractie is deze niet meer de grootste partij in de Limburgse Staten. Uringa zou zich de laatste maanden steeds vaker hebben geërgerd aan het optreden van de leiding van de partij, met name aan fractievoorzitter Laurence Stassen en vicefractievoorzitter Cor Bosman. Hij ergert zich volgens bronnen in de Limburgse politiek aan het populisme en het ongenuanceerde geluid van de twee en zou zich geregeld kritisch hebben uitgelaten over de koers. Bij de behandeling van de jaarrekening op 30 juni voerde Uringa het woord namens de PVV, maar een dag later keerde hij niet terug. PVV-Statenlid Bosman zegt dat van tevoren was afgesproken dat Uringa alleen de eerste termijn zou doen. PVV-fractievoorzitter Stassen wil geen commentaar geven. (NRC)