V-raad 'verzaakt plicht' over klimaat

Voor de president van het eilandstaatje Nauru, in de Stille Oceaan, kan er geen twijfel over bestaan: klimaatverandering bedreigt de internationale vrede en veiligheid. Terrorisme en de verspreiding van kernwapens hebben nooit tot de verdwijning van een compleet land geleid, betoogde president Marcus Stephen gisteren voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Maar de opwarming van de planeet dreigt er wel toe te leiden dat eilandstaten als Nauru onder de zeespiegel verdwijnen.

De Veiligheidsraad liet zich echter niet overtuigen door de argumenten van Stephen. Een Duitse ontwerpverklaring dat klimaatverandering direct van invloed is op vrede en veiligheid, en dus thuishoort op de agenda van de Veiligheidsraad, kreeg onvoldoende steun in de raad. Met name de permanente leden Rusland en China hielden vast aan hun standpunt dat de Veiligheidsraad is opgericht voor kwesties van vrede en veiligheid, en dat er bij de VN andere afdelingen zijn voor zaken als het broeikaseffect.

De Amerikaanse VN-ambassadeur Susan Rice noemde dat „meer dan teleurstellend... kortzichtig en plichtsverzaking”. Westerse landen betogen dat klimaatverandering kan leiden tot grote volksverhuizingen, wat politiek zeer destabiliserend kan zijn. VN-chef Ban Ki-moon zei gisteren ook dat ‘extreem weer’ steeds vaker leidt tot situaties die de internationale veiligheid raken.

Na intensieve onderhandelingen werd de raad het uiteindelijk eens over een afgezwakte verklaring. Daarin wordt zorg uitgesproken over de „mogelijke gevolgen” voor de veiligheid die klimaatverandering „kan hebben” in sommige landen, vooral kleine laagliggende eilandstaatjes, door het stijgen van de zeespiegel. (AP, Reuters)