‘Uitlevering Hadzic kan morgen plaatsvinden’

Goran Hadzic (midden) op een archieffoto uit 1993. Foto Reuters

Goran Hadzic kan morgen al worden uitgeleverd aan het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. De laatste grote verdachte van oorlogsmisdaden in de Balkan zal zijn uitlevering niet aanvechten. Dat heeft zijn advocaat Tom Fila vandaag gezegd, meldt persbureau Novum.

Zijn advocaat verklaarde dat de uitlevering vandaag al plaats had kunnen vinden, maar dat besloten was dat Hadzic eerst nog zijn familie zou zien. Zijn echtgenote, zus en zoon bezochten hem vandaag in het detentiecentrum van het oorlogstribunaal in Belgrado.

De nu 53-jarige Hadzic werd in 2004 door het Joegoslavië-tribunaal in staat van beschuldiging gesteld wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Hij zou deze misdaden hebben begaan toen hij de leider was van de Servische republiek Krajina, een gebied in Kroatië dat de Serviërs innamen toen Kroatië zich in 1991 onafhankelijk verklaarde van het toenmalige Joegoslavië.

Hadzic werd gisteren gearresteerd in de omgeving van de stad Novi Sad. Na de arrestatie van Mladic was Hadzic de laatste nog voortvluchtige oorlogsmisdadiger uit de jaren negentig.

    • Dirk-Jan Zom