Uitgelicht

Film

Insomnia (Christopher Nolan, 2002, VS). Voor zijn derde speelfilm baseerde de regisseur van Memento zich op eerder verfilmd materiaal: de gelijknamige Noorse thriller (1997) van Erik Skjoldbjaerg. De aan slapeloosheid lijdende rechercheur Dormer (Al Pacino) komt in de eeuwige zomernacht van Alaska aan om een moord op te lossen en ontmoet er zijn tegenstrever (Robin Williams). Veronica, 20.30-22.50u.

Run, Fatboy, Run (David Schwimmer, 2007, GB). Dennis (Simon Pegg) slaat eerst op de vlucht voor de liefde in bruidsjurk (Thandie Newton). Daarna rent hij de marathon van Londen om die liefde terug te winnen. Leuk, melig, saai en soms ronduit wansmakelijk. Regiedebuut van David (Friends) Schwimmer. RTL 8, 20.30-22.20u.

Billy Elliot (Stephen Daldry, 2000, Engeland/Frankrijk). Ook in ons land succesrijk regiedebuut is een feelgood movie over twaalfjarig jochie uit Noord-Engeland dat ten tijde van de mijnstakingen van 1984 balletdanser wil worden. Het contrast tussen zijn explosieve talent en de grauwe werkelijkheid van een troosteloos mijnstadje wordt breed uitgemeten. Ned. 3, 22.30-00.20u.

Informatief

Keuringsdienst van waarde. De keuringsdienst onderzoekt het verhaal dat veel wijn nog geen wijn is als het Nederland binnenkomt. Het zou dan gaan om druivensap, waar water bij gedaan wordt. Ned. 3, 20.20-20.50u.

Metropolis. Lokale correspondenten in meer dan vijftig landen met verhalen over een thema uit het dagelijks leven. Vandaag overspel: een wereldwijd taboe waar op verschillende plekken toch heel anders over gedacht wordt. Mensen in onder andere Burkina Faso, Israël en Italië over buitenechtelijke liefdes en mannen met een voorliefde voor leer, die niet door hun echtgenotes wordt gedeeld. Ned. 3, 20.50u.

Koppen XL. Twee Zweedse vrouwen rennen in de spits een van de drukste snelwegen van Groot-Brittannië op. Ze doen het doelbewust en niet één keer, maar meerdere keren. En het verhaal wordt nog krankzinniger wanneer bekend raakt dat één van de twee Zweedse zussen enkele dagen later, zonder reden, een man doodsteekt. Koppen onderzoekt wat de twee (tweeling)zussen heeft bezield. Afl.: Madness in the fast lane. Eén, 21.05-21.40u.

Beagle, in het kielzog van Darwin. Verslag van een zeilreis langs het historische traject dat Charles Darwin maakte met de HMS Beagle tussen 1831 en 1836. Het schip passeert Tompkins Bay en Chiloe aan de zuidpunt van Zuid-Amerika. Op de eerste plek wordt het landschap beschermd, dankzij het kapitaal van Doug Tompkins, oprichter van het kledingmerk The North Face. In Chiloe is precies het tegenovergestelde aan de hand. Het wemelt er van zalmkwekerijen, die rampzalig zijn gebleken voor het omliggende milieu. Medicijnen waarmee de ziekte-epidemieën onder de vissen werden bestreden zijn in het kustwater terechtgekomen. De zee is leeggevist om het voedsel voor de kwekerijen te vergaren. Canvas, 22.10-23.25u.

Holland Doc: Lost mother. Tweede documentaire in een drieluik van Margit Balogh over jeugdhulpverlening. Alle negen kinderen van Nel staan onder toezicht van Jeugdzorg of zijn uit huis geplaatst. Drie van haar zoons zitten in de gevangenis. De complexiteit van de problemen in het gezin stellen niet alleen Nel, maar ook de hulpverlening voor dilemma’s. Ned. 2, 22.45-23.40u.

The big gypsy eviction. Documentaire over de lange strijd tussen vijftig zigeunerfamilies en het plaatselijke bestuur van Dale Farm in Essex. Dale Farm is de grootste pleisterplaats voor Travellers (‘Ierse zigeuners’) in Europa. Een deel van het gebied wordt echter al tien jaar illegaal bewoond. Sinds kort is de strijd – die tot in het Hogerhuis werd gevoerd – in het voordeel van het bestuur beslecht. De vijftig families hebben nog tot augustus de tijd, maar moeten daarna vertrekken. Een leger politiemensen staat klaar voor de uitzetprocedure, maar de Travellers willen van geen wijken weten. BBC 1, 23.35-00.20u.

Amusement.

La fille au fond du verre à saké. Driedelige Franse miniserie (in één keer uitgezonden). Een man vindt een naaktfoto van zijn Chinese verloofde op de bodem van een glas sake. Nadat hij de kwestie met haar heeft besproken, verdwijnt ze plotseling. Herhaling van afgelopen dinsdag, Nederlands ondertiteld. Met o.a. Stéphane Guérin-Tillié, Xin Wang en Boramy Tioulong. TV 5, 18.35-19.55u.

Bij ons in de PC. Jort Kelder brengt de wereld van de rijke elites in kaart. In deze eerste compilatie-uitzending onderzoekt hij samen met de Ajax-selectie en personal shopper Bodo Breg de complexe wereld van de dresscodes. Joris Lam geeft in Parijs een kijkje in de wereld van het nieuwe netwerken. Ned.1, 22.25-23.00u.