Theater & Muziek

Amsterdam, 30-06-2011. Beeld uit de voorstelling "Les Enfants du Paradis" in het openluchttheater in het Amsterdamse bos. Regie Ingejan Ligthart Schenk. Foto Leo van Velzen NrcHb.

Holland Music

Van 24 juli t/m 26 augustus wordt in negen plaatsen in Nederland, van Bergen tot Zwolle en van Texel tot Haarlem, het zomerfestival van The International Holland Music Sessions gehouden. Er komen 130 deelnemers uit vijfendertig landen naar Nederland om deel te nemen aan negentig uitvoeringen. Onder de deelnemers o.a. de prijswinnaars van de Koningin Elisabeth wedstrijd 2010 in Brussel (Kyu Yeon Kim) en het Tsjaikovsky concours 2010 in Moskou (Yury Favorin). www.tihms.com

Orgelconcert

Op 27 juli om 20u speelt in de Caroluskapelin Roermond de Japanse organiste Atsuko Takano werken van J.C. Bach, Buxterhude, Muffat e.a. Entree €6. www.orgelkringroermond.nl

Prince

Wie zijn nachtconcerten op het North Sea Jazz Festival miste, of er gewoonweg geen genoeg van krijgt: de eigenzinnige multi-instrumentalist uit Minneapolis doet Ahoy nog eens aan. Een concert met een weliswaar ‘normale’ aanvangstijd, dat echter zeker opnieuw muzikaal onbeperkt zal zijn.

26 juli, Ahoy Rotterdam. www.livenation.nl

Wouter Hamel + Amsterdam Klezmerband

Tijdens de Nijmeegse Vierdaagsefeesten zijn er in de Stevenskerk tal van concerten. Zanger Wouter Hamel geeft een voorproefje van zijn nieuwe, nu vooral poppy cd. De Amsterdam Klezmerband brengt met blazers, contrabas, accordeon en percussie krankzinnige Balkan en klezmerritmes.

Hamel, 21 juli. Amsterdam Klezmer band, 22 juli. Stevenskerk, Nijmegen. www.vierdaagsefeesten.nl

Orfeo ed Euridice

In de tuin van Paleis Soestdijk is een wondermooie uitvoering te zien van de opera van Gluck. In deze barokopera wordt zichtbaar gemaakt wat eigenlijk onvoorstelbaar is: furiën in de onderwereld, leven verandert in dood. Door de slechte weersomstandigheden zijn voorstellingen afgelast, maar er zijn ook nieuwe gepland waardoor de speelperiode is verlengd. Regisseur Jos Thie bereikt met deze regie een nieuw hoogtepunt in het locatietheater.

Op 26/7 is een extra voorstelling gepland; deutrechtsespelen.nl

Parade

In het Moreelsepark in Utrecht geeft het reizend theaterfestival de Parade een mooie staalkaart van het Nederlandse theater. Performer John Buijsman brengt een absurde vertelling over de Italiaan Rico, achtervolgd door noodlot en ramspoed. Geert Lageveen schreef een prachtig toneelstuk, Welkom in Minnertsga, geïnspireerd door het waargebeurde verhaal van een broer die vier jaar dood op bed lag in het gelijknamige Friese dorp. De inwonende zusters respecteren zijn „drang tot rust”. Mooi spel van Marisa van Eyle, Arend Niks, Roos Drenth; en met Mick Paauwe op basgitaar. Regie: Gijs de Lange.

Parade, Utrecht. T/m 31/7 deparade.nl

Les enfants du paradis

In het Amsterdamse Bos speelt het Bostheater een toneelbewerking van de befaamde film over de grote liefde van een pierrot en een tekstacteur voor een en dezelfde vrouw, Garance. Mooi intiem spel, niet helemaal stijlvast maar boeiend voor een groot publiek. Jochem Stavenuiter verbeeldt een treffende Pierrot.

Amsterdamse Bos. T/m 3/9 bostheater.nl