Syrië: aanwijzingen voor een sektarische oorlog

In de stad Homs zijn vijftig doden gevallen bij gevechten tussen mensen van verschillende religies.

In Homs, de op twee na grootste stad van Syrië, tekent zich een sektarische oorlog af. De afgelopen vier dagen zijn in Homs zeker vijftig doden gevallen, van wie gisteren alleen al zestien, zo meldden inwoners. De meerderheid van de anderhalf miljoen inwoners is sunnitisch, maar er leven ook alawieten, een shi’itische sekte waaruit het regime voortkomt, en christenen.

„Homs leeft in een nachtmerrie”, zo kopte de Syrische krant Al-Watan, die officieel onafhankelijk is maar dichtbij het regime van president Assad staat. De krant waarschuwde tegen „het afglijden naar een sektarische oorlog” en riep op tot een dialoog. Maar de Comités van Coördinatie van de Revolutie, die de betogers tegen het bewind overkoepelen, beschuldigden juist de autoriteiten ervan sektarische strijd uit te lokken.

Homs is een van de bases van de half maart begonnen opstand tegen Assad. Het leger is er twee maanden geleden heengestuurd om de demonstraties te smoren, maar dat is mislukt. Vrijdag gingen er weer tienduizenden mensen de straat op om de val van president Assad te eisen.

Volgens sommige bronnen begon de nieuwe ronde van geweld afgelopen weekend met de vondst van de lijken van drie aanhangers van het regime die vorige week waren ontvoerd en wier ogen waren uitgestoken. Daarop volgden sektarische botsingen tussen tegenstanders en aanhangers van het regime. Daarbij zouden dertig doden zijn gevallen, van alle geloofsrichtingen. Het waren de eerste sektarische gevechten van deze omvang sinds het begin van de opstand, meldden activisten. Buitenlandse journalisten worden nauwelijks toegelaten, waardoor er geen onafhankelijke bevestiging mogelijk is.

Volgens oppositieactivisten zijn de afgelopen twee dagen militairen en milities die het regime steunen, de stad binnengegaan waar ze het vuur openden op mensen die tien doodgeschoten betogers begroeven. Daarbij vielen weer tien doden. Het leger voerde arrestaties uit. (Reuters, AFP)