Spanje definitief akkoord met verhoging pensioenleeftijd naar 67

Pensioners dance as they take part in a demonstration against Spain's pension reform that will raise the retirement age from 65 to 67, at Madrid's Puerta del Sol June 13, 2011. REUTER/Susana Vera (SPAIN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST BUSINESS) Dansende gepensioneerden nemen deel aan een demonstratie tegen het wetsvoorstel dat de pensioenleeftijd wil verhogen, op het Madrileense Puerta del Sol-plein vorige maand. Foto Reuters / Susana Vera

Het Spaanse parlement is definitief akkoord met de verhoging van de pensioenleeftijd van 65 naar 67. Het wetsvoorstel werd vandaag aangenomen nadat de parlementariërs een aantal kleine wijzigingen van de senaat goedkeurden.

Spanjaarden kunnen voordelig met pensioen op hun 65ste, wanneer zij 35 jaar hebben meebetaald aan het sociale zekerheidssysteem. Onder de nieuwe wet, die gefaseerd wordt ingevoerd in 2013, wordt dat 67 jaar en moeten de Spanjaarden 37 jaar gaan meebetalen. Voor mensen die al 38,5 jaar bijdragen, blijft het mogelijk om op 65 te stoppen.

De wet maakt onderdeel uit van een pakket aan hervormingsmaatregelen, dat de financiële markten moet verzekeren dat Spanje zijn schuldenlast kan dragen.