Sla de kaasplank niet mis

Is het pure gemakzucht? Of is het een hardnekkig misverstand? Pak een fles rode wijn, draai ‘m naar het achteretiket en wat staat daar maar al te vaak ? Dat de inhoud van de fles heel lekker is bij ‘kaas’. Toch roept zo’n dienstmededeling meer vragen op dan antwoorden. Want welke kaas zou de wijnmaker bedoelen? Duik ik bijvoorbeeld nu in mijn koelkast dan ligt daar een vers, jong geitenkaasje uit de Loire. En dat smaakt 100 procent zeker niet bij de Argentijnse malbec die ik net van plan ben om open te trekken. Terwijl daar toch echt achterop staat: ‘Ideal as a companion of most cheeses.’ Maar deze rode Argentijn is helemaal niet zo’n zuivelklant Die wil een kloeke biefstuk op zijn bord of een stevige stoofschotel. Kortom, als ik mij strikt houd aan de directieven van de achteretikettenscribenten dan maak ik een goede kans om de kaasplank volledig mis te slaan. Kaas is namelijk de meest eigenwijze wijnliefhebber die ik ken. Welbeschouwd wil iedere soort zijn eigen glaasje. En overigens past nota bene wit vaker dan rood. Een gegeven is dat wijn en kaas uit dezelfde streek het gewoonlijk prima met elkaar kunnen vinden. Zo smaakt bijvoorbeeld dat al eerder genoemde verse, jonge Loire geitenkaasje geweldig bij Sancerre of andere goede Sauvignon Blanc uit de de streek. Munster vormt een klassieker met Gewürztraminer. (Maar aanstaande zaterdag komt er daar nog eentje bij…) En in Normandië proefde ik ooit een Poiré, een perencider, met de plaatselijke Neufchatel, en naar volle tevredenheid. Bij deze een top vijf van de populairste kaassoorten met een bijpassende wijn. Zo houden we onszelf en de MOF van Ronald Hoeben tevreden.

Top-5

Jonge geitenkaas met Les Hexagonales 2010 Sauvignon Blanc, Touraine, Frankrijk.
(€ 7,50; Bolomey Wijnimport)

Jonge Brie met Honoré Lavigne 2010 Chardonnay, Bourgogne, Frankrijk
(€ 6,99; Albert Heijn)

Oude Hollandse kaas met DMZ Concerto 2008 Mourvèdre Shiraz, Zuid-Afrika
(€ 10-11; Les Généreux)

Blauwe kaas met Château Dereszla 2005 Tokaji Aszú 3 Puttonyos, Hongarije
( € 10,00; Lekkers uit Hongarije)

Reblochon en Tomme de Savoie met Les Frères Blanck Cuvée Spécial Pinot Gris 2010, Elzas, Frankrijk
( € 8-9; Gastrovino)