Resten van nazi-kopstuk Rudolf Hess opgegraven

FILE - The Dec. 30 1938 file photo shows German Chancellor Adolf Hitler and his personal representative Rudolf Hess, right, during a parade in Berlin, Germany, on Dec. 30, 1938. Minister of Propaganda Dr. Joseph Goebbels can be seen on the left side next to Hitler. The skeletal remains of Adolf Hitler's deputy Hess, have been removed from their grave in a small Bavarian town that had become a pilgrimage site for neo-Nazis. The administrator of the cemetery in Wunsiedel told The Associated Press on Thursday, July 21, 2011 that the bones were exhumed early Wednesday morning. (AP Photo) Archieffoto van de Duitse kanselier Adolf Hitler met zijn rechterhand, Rudolf Hess in december 1938. Foto AP

De beenderen van Rudolf Hess zijn uit zijn graf in Beieren verwijderd en verbrand. De as is uitgestrooid op zee, waarvan de locatie geheim wordt gehouden om het niet tot een bedevaartoord voor neonazi’s te laten verworden, zoals de plaats waar de overblijfselen begraven lagen. Dat heeft de beheerder van de begraafplaats in Wunsiedel, Andreas Fabel, meegedeeld.

Fabel zei dat de beenderen van Hess, de plaatsvervanger van Adolf Hitler, woensdagochtend waren opgegraven. Dat gebeurde met instemming van de familie en de lutherse kerk in het stadje.

De plek waar het graf van Rudolf Hess lag, vanmorgen, op de begraafplaats van Wunsiedel in Duitsland. Foto AP / dapd / Lennart PreissDe plek waar het graf van Rudolf Hess lag, vanmorgen, op de begraafplaats van Wunsiedel in Duitsland. Foto AP / dapd / Lennart Preiss

Hess werd in 1941 gevangengenomen nadat hij aan een parachute in Schotland was geland voor een bizarre vredesmissie. Zijn poging werd door Hitler afgekeurd. Hess hing zichzelf in 1987 op 93-jarige leeftijd op in de Spandau-gevangenis in West-Berlijn waar hij een levenslange gevangenisstraf uitzat, waarna hij in het familiegraf in Wunsiedel werd bijgezet.

Zo lag het graf van Hess er bij voor de opgraving. Foto Reuters / Michael DalderZo lag het graf van Hess er bij voor de opgraving. Foto Reuters / Michael Dalder