Rellen en dode in Malawi

Bij rellen in verschillende steden in Malawi is gisteren één persoon gedood. Een ooggetuige meldde dat de situatie „zeer gespannen” is. Er zijn verschillende gewonden gevallen. Er werd gevochten tussen politie en betogers, waarbij traangas en rubberen kogels werden ingezet. Een groep van antiregeringsactivisten riep op tot een massa-demonstratie om alarm te slaan over de slechte economische en democratische situatie en het volgens de oppositie „arrogante regime” van president Bingu wa Mutharika. In de grootste stad van het land, Blantyre, gingen duizenden mensen de straat op om te protesteren. Mutharika besloot eerder dit jaar de financiële hulp van Groot-Brittannië niet meer aan te nemen na een diplomatiek incident tussen de landen. Uit diplomatieke post, onthuld door WikiLeaks, bleek dat Britse diplomaten vonden dat Mutharika „steeds autocratischer” werd. Ook zou hij „intolerant voor kritiek” zijn. (AP, AFP)