Regeringsleiders praten over ‘keerpunt’ in crisisbestrijding

Premier Mark Rutte arriveert in Brussel voor de eurotop over de Griekse schuldencrisis. Foto AFP/Eric Feferberg

Regeringleiders van de landen uit de eurozone zijn vanmiddag in Brussel bijeengekomen op een ingelaste top om de uitdijende Griekse crisis het hoofd te bieden en de financiële markten tot bedaren te brengen.

Duitsland en Frankrijk zijn gisteren al tot een akkoord gekomen, waarover vanmiddag met de overige landen zal worden onderhandeld. Dat kan lang duren. Lidstaten vinden zo’n dictaat doorgaans moeilijk te accepteren en los daarvan komt er nog ontzettend veel techniek bij kijken nadat ze het er politiek eens over worden, zegt NRC-correspondent Caroline de Gruyter in Brussel. De contouren van het akkoord tussen Frankrijk en Duitsland zoals die vannacht uitlekten wijzen volgens haar op een “faillissement van de aanpak tot dusver”.

“Het lijkt het er sterk op dat er toegewerkt wordt naar een grotere rol in de eurozone voor het noodfonds EFSF, dat als gevolg van de crisis in de eurozone is opgericht. Dat is politiek baanbrekend, omdat het een nieuw manier van denken inluidt over de manier waarop niet alleen de crisis nu maar ook de euro in de toekomst gemanaged wordt. Onder welke voorwaarden dit gebeurt en hoe groot de autonomie van het fonds precies wordt, moet nog blijken.”

Over de bijdrage die Europese banken gaan leveren, zou topman Josef Ackermann van Deutsche Bank namens andere banken “een belangrijke aankondiging” doen. Ackermann zou volgens bronnen al langer in Brussel zijn. Minister De Jager (Financiën) sprak vanochtend van een plan dat in de maak is voor een “substantiële bijdrage” van de private sector.

Meer Europese crisisbestrijding

Als het noodfonds EFSF een grotere, flexibeler rol mag spelen, is dat een stap naar meer Europese crisisbestrijding. Het fonds, dat vorige zomer werd opgericht, zou staatsobligaties van eurolanden als Griekenland kunnen terugkopen van beleggers. Ook zou het met flexibele kredietlijnen kunnen werken, zodat eurolanden preventieve leningen tegen lage rente kunnen krijgen. De meeste eurolanden wilden dit vorig jaar al, zegt NRC-correspondent Caroline de Gruyter.

“Duitsland en Nederland weigerden dit categorisch. Daarom zijn nu ook veel landen geïrriteerd, omdat het gevoel heerst dat veel voorkomen had kunnen worden als zij toen minder dwars waren. Er lijkt nu een einde te komen aan dat bilaterale karakter van de steun en het calvinistische stempel dat Duitsland en Nederland op de reddinspogingen drukte, dat geluid van ‘zondaars’ die ‘gestraft’ moesten worden. Dat alles draait nu, want dat werkt averechts, zeggen ingewijden.”