Randstad durft stap in VS aan

Na de aankoop van Vedior en Fujistaff richt Randstad zich weer op de Amerikaanse markt. Met de inlijving van SFN wil het uitzendbureau een marktleider worden voor hoger opgeleid personeel.

Crisis, of geen crisis.

De schuldencrisis in Europa en de tegenvallende werkloosheidscijfers in de Verenigde Staten schrikken Randstad niet af. Het op een na grootste uitzendbureau ter wereld maakte gisteren bekend dat het de Amerikaanse SFN Group wil overnemen. In september moet de deal rond zijn.

Bij „gematigde groei” verwacht Randstad de overnamekosten van 717 miljoen dollar (505 miljoen euro) binnen drie jaar terug te verdienen. „En anders duurt het gewoon iets langer”, zegt financieel directeur Robert-Jan van de Kraats. De boodschap: dit is een veilige aankoop, ook als het straks tegenzit.

SFN heeft circa 575 kantoren in de Verenigde Staten en Canada, bedient ruim 8.000 kleine en grote bedrijven en bemiddelt jaarlijks voor ruim 160.000 werkzoekenden, volgens de bedrijfswebsite. Daarmee is het bedrijf uit Fort Lauderdale in Florida een van de grotere spelers binnen de versplinterde Amerikaanse uitzendsector. Met de overname wordt Randstad in de VS het derde detacheringsbureau, al blijft het marktaandeel onder de 5 procent. De omzet in heel Noord-Amerika zou stijgen naar 4,6 miljard dollar (3,2 miljard euro), de totale omzet van Randstad naar ongeveer 17 miljard euro.

SFN Group bemiddelt onder meer voor negen op de tien bedrijven uit de Fortune 100, de jaarlijkse ranglijst van de grootste bedrijven in de VS. De overname past in de strategie van Randstad om meer hbo of academisch geschoold personeel, met name it’ers en accountants, te plaatsen vertelt Van de Kraats. „In die markt is er wereldwijd nog geen duidelijke leider. En de VS vormt de grootste markt ter wereld.”

Randstad wil de aankoop contant financieren en biedt de aandeelhouders van de SFN Group 14 dollar (10 euro) per aandeel. In de eerste reacties sprak ABN Amro vanochtend van een „redelijke prijs”, effectenspecialist SNS Securities sprak van „geen goedkope” overname. Van de Kraats: „Als ik de koersen kon voorspellen, was ik belegger geworden. Maar we hebben goede en slechte scenario’s door gerekend. Zelfs als je uitgaat van een nieuwe crisis, kunnen we dit veroorloven. Met 14 dollar per aandeel zitten we bijvoorbeeld onder de piek van april.”

De overname wordt aanvankelijk gefinancierd met de huidige leningen van Randstad die tot 2013 lopen. Met een groep van zeven banken wordt onderhandeld over nieuw krediet met een minimum van 1.050 miljard euro en een looptijd van vijf jaar. Volgens Van de Kraats mag Randstad netto 3,5 keer zo veel lenen als de bruto winst (2,7 miljard euro in 2010). Randstad verwacht eind dit jaar netjes op een zogenoemd leverage ratio van 2 te blijven.

De aankoop van SFN komt na de overname van het Nederlandse Vedior in 2008 en het Japanse Fujistaff in 2010. In de tussenliggende periode werd Randstad na een paar recordjaren zwaar getroffen door de internationale recessie.

Het herstel van de werkgelegenheid in de VS laat langer op zich wachten. Tussen mei en juni steeg de werkloosheid van 9,1 naar 9,2 procent. Van de Kraats is niet bang. „Zonder arrogant te willen zijn: Randstad heeft heel wat scenario’s doorstaan. Bij de dreun in 2009 daalde de omzet 27 procent. Dat is opgevangen met een beperkte reorganisatie, grotendeels natuurlijk verloop. We zijn niet in de financiële gevarenzone gekomen. Er is geen dividend uitgekeerd. Daar zijn we trots op.”