Premier League is klaar voor hawkeye-systeem

Engelse competitie wil videosysteem volgend seizoen introduceren.

De Premier League hoopt vanaf het seizoen 2012-2013 hawkeye in te kunnen zetten bij discutabele beslissingen over doelpunten. De Engelse competitie heeft geïnvesteerd in het videosysteem voor het volgen van de bal, dat al wordt gebruikt bij het tennis en cricket. Premier League-baas Richard Scudamore denkt dat de technologie al kan worden ingezet bij het voetbal.

De Premier League is bij de invoering van het hulpmiddel ter ondersteuning van scheidsrechters afhankelijk van de FIFA. De International Football Association Board die de regels van het internationale voetbal bepaalt, komt enkele weken voor aanvang van het seizoen bij elkaar om de resultaten te bespreken van de in juli volgend jaar te houden tests.

„De techniek is beschikbaar”, laat Scudamore weten. „De Premier League zou het morgen nog invoeren als dit mogelijk zou zijn. Nu de FIFA zich er op constructieve wijze aan heeft gecommitteerd denken we dat 2012-2013 een realistische doelstelling is.”

FIFA-voorzitter Sepp Blatter hoopt dat er een werkend systeem is voor het WK van 2014 in Brazilië. Blatter was eerst geen voorstander van de inzet van technologische hulpmiddelen. Maar hij ging overstag na een niet toegekend doelpunt van Engeland tegen Duitsland in de achtste finale van het WK voetbal vorig jaar in Zuid-Afrika. (AP)