Oxfam: Westen nalatig met hulp aan Oost-Afrika

Oxfam International vindt het „moreel onverdedigbaar” dat westerse overheden niet daadkrachtiger reageren op de crisis in de Hoorn van Afrika. Gisteren maakten de VN bekend dat in delen van Somalië officieel sprake is van hongersnood. De regionaal directeur van de Britse hulporganisatie Oxfam schreef gisteren: „Deze crisis was te voorkomen en oplossingen zijn nog steeds voorhanden”. Oxfam International zegt dat westerse overheden „willens en wetens” nalatig zijn geweest. VN-organisaties schatten dat er ruim 1,3 miljard euro nodig is om de crisis effectief te bestrijden. Daarvan is nu iets meer dan de helft binnen. Hulporganisaties komen nog zo’n 560 miljoen euro tekort. In de afgelopen twee weken hebben westerse landen iets meer dan 144 miljoen euro extra toegezegd. (NRC)