Ouders betalen leraar

De bezuinigingen zijn overal voelbaar. Wat zijn de concrete gevolgen, voor bijvoorbeeld zwembad of park? Vandaag: grotere klassen op school.

De 34 leerlingen van basisschool De Basis in het Groningse Mussel verdelen over twee groepen in plaats van drie: dat schrikbeeld van directrice Anneke Vredeveld leek vanaf volgend schooljaar de waarheid te worden. Door bezuinigingen moest namelijk één leerkracht worden overgeplaatst. Toen kwam er een actieplan: vanaf volgend jaar gaan de ouders van de leerlingen uit eigen zak een extra leraar betalen.

De bezuinigingen waar De Basis mee te maken krijgt, komen van de Vereniging voor Gereformeerd Primair Onderwijs Noordoost-Nederland (VGPONN). De Basis is één van de vijftien aangesloten scholen. VGPONN moet circa 800.000 euro besparen op het totale budget. En dat heeft volgens algemeen directeur Ruud Brandsma te maken met twee dingen. Eén: bezuinigingen vanuit het Rijk, waardoor VGPONN minder geld krijgt. En twee: krimpende scholen.

Het bedrag van 800.000 euro moet door de aangesloten scholen worden opgevangen. Bovendien wordt gesneden in het management van de scholen. Brandsma: „We hebben de afgelopen jaren meer personeel ingezet dan het budget toeliet. Daar krijgen de scholen nu last van.”

Ook De Basis is een krimpende school. Tien jaar geleden zaten er 80 leerlingen op, nu nog 34. Toch wil directrice Vredeveld het niet doen met een leraar minder. Tijdens een ouderavond kwam het idee naar boven om zelf het heft in handen te nemen. Daarop is de ouders gevraagd 300 euro te doneren om het salaris van een nieuwe (deeltijd)leraar te betalen. Er werd enthousiast gereageerd. Vredeveld: „In de ochtenden kunnen we een extra leerkracht betalen, waardoor het onderwijs niet aan kwaliteit hoeft in te leveren. Dit is een mooie, spontane actie van de ouders.”

Enzo van Steenbergen

    • Enzo van Steenbergen