Ouders betalen de leraar

De bezuinigingen zijn overal voelbaar. Wat zijn de concrete gevolgen, voor bijvoorbeeld de kinderboerderij of het zwembad? Vandaag: ouders in Mussel gaan zelf het salaris van een docent betalen.

De 34 leerlingen van basisschool De Basis in het Groningse Mussel verdelen over twee groepen in plaats van drie. Het schrikbeeld van directrice Anneke Vredeveld leek vanaf volgend schooljaar waarheid te worden. Door bezuinigingen moest namelijk één docent worden overgeplaatst. Toen kwam er een actieplan: vanaf volgend jaar zullen de ouders van de leerlingen uit eigen zak een nieuwe leraar betalen.

De bezuinigingen waar De Basis mee te maken krijgt, worden ingezet door de Vereniging voor Gereformeerd Primair Onderwijs Noordoost-Nederland (VGPONN). De Basis is één van de vijftien aangesloten scholen. VGPONN moet circa 800.000 euro besparen op het totale budget. Dat heeft volgens algemeen directeur Ruud Brandsma te maken met twee dingen. Bezuinigingen vanuit het Rijk, waardoor VGPONN minder geld krijgt, en krimpende scholen. Het bedrag van 800.000 euro zal moeten worden opgevangen door de scholen. Bovendien wordt gesneden in het management. Brandsma: „We hebben de afgelopen jaren meer personeel ingezet dan het budget toeliet. Daar krijgen de scholen nu last van.”

Ook De Basis is een krimpende school. Tien jaar geleden zaten er 80 leerlingen op; nu nog 34. Toch wil directrice Vredeveld het niet doen met een docent minder. Tijdens een ouderavond kwam het idee naar boven om zelf het heft in handen te nemen. Daarop is de ouders gevraagd 300 euro te doneren om het salaris van een nieuwe (deeltijd) docent te betalen. Er werd enthousiast gereageerd. Vredeveld: „In de ochtenden kunnen we een extra kracht betalen, waardoor het onderwijs niet aan kwaliteit hoeft in te leveren. Een mooie, spontane actie van de ouders.”

Enzo van Steenbergen

Maandag: stadskantoor Delft; dinsdag: mentorproject Tilburg; woensdag: vrijwilligersprijs Apeldoorn; vandaag: leraren in Mussel; vrijdag: scootmobielen in Vianen

    • Enzo van Steenbergen