Op weg naar het dak van de Tour

Het moment dat Pantani wegspringt bij Ullrich. Tour de France 1998, beklimming van de Galibier.

Een eeuw geleden werd hij voor het eerst beklommen, maar nooit eerder was de Galibier (2.645 meter) finishplaats in de Tour de France: vandaag wel.

De uitzending van de 18de etappe van de Tour de France begint om half twee, dus tijd om vooruit te kijken naar de slotklim, de finish die het dichtst bij de hemel ligt van alle finishes in de Tour de France: de Galibier.

Schrijver Auke Kok beklom de Galibier en schreef over de legendarische berg in NRC Handelsblad:

In 1911, een jaar nadat Tourdirecteur en krantenman Henri Desgrange in de Pyreneeën de bergetappe had uitgevonden, zocht hij in de Alpen een decor voor meer heroïek. Hoe beestachtiger, hoe meer kranten hij kon verkopen. Frankrijks hoogste bergpas, aangelegd door genietroepen, werd als eerste bedwongen door Emile Georget, die zich door sneeuw en smurrie worstelde. In 1935 viel op de Galibier de eerste koersdode, in 1936 won de Zeeuw Theofiel Middelkamp de rit over de Galibier dankzij een magistrale afdaling.

Emile Georget tijdens zijn beklimming van de Galibier in 1911.Emile Georget tijdens zijn beklimming van de Galibier in 1911.

Maarten Scholten somt vanmorgen in nrc.next nog meer bijzondere momenten op:

Legendevorming genoeg. Het verhaal van Eugène Christophe, die in 1922 na materiaalpech de berg beklom op de oude damesfiets van een pastoor. Zwart-witfoto’s van de Italiaanse campionissimi Gino Bartali (1937) en Fausto Coppi (1952), die op de Galibier goochelden met minuten en zo het klassement op z’n kop zetten. Op de top van deze berg at koploper Federico Bahamontes in de Tour van 1954 op z’n gemak een ijsje, voordat hij zich minuten later samen met de eerste achtervolgers in de afdaling stortte. Charly Gaul reed hier een jaar later iedereen op minstens een kwartier.

De tunnel van de Galibier tijdens de Tour de France van 1930.De tunnel van de Galibier tijdens de Tour de France van 1930.

Nederlanders denken bij de Galibier ook aan de Tour de France van 2002, toen Michael Boogaard de Koninginnerit van die editie won na een uitzonderlijk lange vlucht, onder meer over de Galibier:
http://youtu.be/20YnCVY0KlU

Misschien wel het meest historische moment op de Galibier vond plaats in 1998, toen Marco Pantani wegreed bij Jan Ullrich. Hij boog zijn achterstand van ruim drie minuten op geletruidrager Ullrich om in een voorsprong van zes minuten. En won de Tour:

    • Ward Wijndelts