Onrust in Malawi houdt aan - elf doden bij betogingen

Malawi Police on a vehicule chase after anti government protesters in Lilongwe on July 20, 2011. Malawi's main cities erupted in protest against President Bingu wa Mutharika, leaving one person dead as police used live fire and teargas to break up crowds who torched homes and vehicles. One person was shot dead and six injured in the northern town of Mzuzu, a hospital official said, while police beat activists with rifle butts in the capital Lilongwe and fired teargas in the commercial hub Blantyre. AFP PHOTO / AMOS GUMULIRA De politie in Lilongwe achtervolgt een groep antiregeringsdemonstranten. Foto AFP / Amos Gumulira

Bij anti-regeringsbetogingen in Malawi zijn inmiddels acht mensen omgekomen. Dat meldt men in een ziekenhuis in het noorden van het land. Boze demonstranten zijn voor de tweede dag op rij de straat opgegaan in de grote steden.

Update 15.28 uur Inmiddels is duidelijk dat zeker elf mensen zijn omgekomen bij clashes tussen betogers en politie.

Een verpleegster in een ziekenhuis in Mzuzu zegt tegen persbureau AP dat de slachtoffers zijn doodgeschoten met geweervuur. Vele anderen raakten gewond.

Ook gisteren was het onrustig in Malawi. Er werd gevochten tussen betogers en politie, waarbij traangas en rubberkogels werden ingezet. Een groep van activisten riep op tot een massademonstratie om alarm te slaan over de slechte economische en democratische situatie en het volgens de oppositie ‘arrogante regime’ van president Bingu wa Mutharika.

De betogers hekelen het aanhoudende gebrek aan brandstof en buitenlandse valuta in Malawi. Mutharika, aan de macht sinds zijn herverkiezing in 2009, zal het land later vandaag toespreken.

Volgens de politie vallen betogers winkels aan die eigendom zijn van aanhangers van de president. Een ooggetuige zegt dat plunderaars in de hoofdstad Lilongwe ook daar winkels van regeringspartijfunctionarissen aanvallen.

De politieke malaise in het land heeft voormalig kolonisator Groot-Brittannië ertoe gebracht de economische hulp aan het land voor onbepaalde tijd op te schorten. Britse functionarissen spreken hun zorg uit over het economisch management en het met voeten treden van mensenrechten in Malawi.

Enkele oppositieleden en journalisten zeggen tegen AP dat ze zijn aangevallen door de politie. Politiewoordvoerders bevestigen dat enkele maatschappelijke leiders kort zijn aangehouden voor ondervraging tijdens de onrust.