Ongewoon hoopvolle Dardennes

Le gamin au vélo

Regie: Jean-Pierre en Luc Dardenne. Met: Thomas Doret, Cécile de France, Jérémie Renier. In: 10 bioscopen. ****

Met elke film die de Waalse meesters Jean-Pierre en Luc Dardenne aan hun oeuvre toevoegen, wordt het duidelijker. Al die films vertellen geen afzonderlijk verhaal, maar vormen samen een indrukwekkend opus, vol terugkerende thema’s, motieven, locaties, archetypische karakters en acteurs. Alles grijpt in elkaar. De acteur die in de ene film de zoon speelde (Jérémie Renier in La promesse) keert in de andere terug als vader (L’enfant en nu in Le gamin au vélo). Maar er is ook veel nieuw. De simpele vertelling over de tienjarige Cyril die wegloopt uit een kindertehuis en zijn vader wil vinden die hem verstoten heeft, kreeg ondanks die zware thematiek de structuur van een sprookje (inclusief boos sprookjesbos). Hoop was altijd ver te zoeken bij de Dardennes, of het moest de hoop der wanhoop zijn. Maar in Le gamin au vélo laten ze daadwerkelijk lichte tinten toe. De film werd, ongewoon voor hun doen, opgenomen in de zomer. En ze maakten voor het eerst gebruik van ondersteunende muziek. Je zou de film daardoor een Dardennes-light kunnen noemen. Wellicht dat hij de fans van hun rauwe neorealisme teleur zal stellen. Misschien zijn de broers met het klimmen van de jaren gewoon milder geworden.

Dana Linssen