Onderzoek naar schade door neppillen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoekt hoeveel schade in Nederland wordt veroorzaakt door vervalste geneesmiddelen, meldt persbureau Novum. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) heeft om het onderzoek gevraagd, zo liet zij vandaag aan de Tweede Kamer weten.

De schade door vervalste medicijnen is moeilijk te onderzoeken, omdat de neppillen vaak alleen in het laboratorium van echte zijn te onderscheiden. Als iemand ziek wordt of overlijdt, wordt dat vaak ten onrechte niet toegeschreven aan het gebruik van neppillen, vermoedt Schippers.

Volgens Schippers is de handel in vervalste medicijnen in opkomst. Er zou alleen al in Nederland zo’n tachtig miljoen euro per jaar in omgaan. Het gaat vooral om erectiepillen, slaappillen, afslankmiddelen en spierversterkende middelen. Ze worden meestal via internet verkocht.

Neppillen kunnen gevaarlijk zijn omdat ze geen werkzame stof bevatten, of juist te veel. Ook zijn er schadelijke stoffen in aangetroffen, zoals insecticiden, en worden ze vermoedelijk vaak op niet al te hygiënische wijze geproduceerd.