Onderzoek moordenaar

De landelijke top van het Openbaar Ministerie laat onderzoek doen naar de „feiten voorafgaand aan de aanhouding van Fred B.”, de man die dinsdag is aangehouden op verdenking van de moord op de ouders van zijn ex in Middelburg.

Gisteren werd bekend dat B. ook verdacht wordt van mishandeling van zijn ex-vriendin en brandstichting in haar huis in Haarlem, een jaar geleden. Hij was daarvoor nog steeds niet gedagvaard. Een woordvoerder van het OM zegt dat de dagvaarding „klaar lag om verstuurd te worden”.

Ook zou B. vele bedreigingen hebben geuit aan het adres van zijn ex en haar ouders. Het OM heeft hoogleraar strafrecht J. Naeyé gevraagd een onderzoek te leiden naar „alle relevante feiten en omstandigheden voorafgaand aan de aanhouding” van B. Maandag komt Naeyé bijeen met de andere leden van de commissie, oud-korpschef P. van Zunderd en oud-procureur-generaal D. Steenhuis. De uitkomsten van hun onderzoek worden openbaar gemaakt. Het OM verwacht dat zij drie maanden nodig hebben. Het wil dit onderzoek omdat „iemand op vrije voeten was van wie je je kunt afvragen of die niet in voorlopige hechtenis had moeten zitten”, aldus het parket-generaal.

Bij de Haarlemse brandstichting zou B. ook zelf zwaargewond zijn geraakt. Hij zou afspraken voor verhoor bij de politie meerdere malen hebben kunnen ‘afzeggen’.