Mogelijk akkoord steun Griekenland, banken gaan meebetalen

Bondskanselier Angela Merkel, de Griekse premier George Papandreou en de Franse president Nicolas Sarkozy tijdens de Eurotop vandaag in Brussel vandaag. Foto Reuters

Europese regeringsleiders bereiden een nieuw steunpakket voor Griekenland voor. Dat staat in een conceptverklaring waarover Europese regeringsleiders op dit moment onderhandelen tijdens de Eurotop over de Griekse schuldencrisis in Brussel.

In de verklaring staat dat het Europese noodfonds EFSF verder uitgebreid moet worden waardoor een nieuwe lening aan Griekenland mogelijk wordt. Banken en andere private partijen zouden bereid zijn om mee te betalen, meldt persbureau AP. Als de conceptverklaring wordt goedgekeurd, krijgen de landen in de eurozone voor het eerst mogelijkheden om preventief in te grijpen als landen in de financiële problemen dreigen te komen.

Door nieuwe maatregelen moet voorkomen worden dat grotere economieën als Spanje en Italië ook in de schuldencrisis meegesleept worden. Uit de conceptverklaring wordt niet duidelijk hoe private partijen gaan bijdragen aan de steun voor Griekenland.

Volgens het plan zouden Europese leiders bereid zijn om de gemiddelde looptijden van Griekse leningen te verdubbelen tot vijftien jaar, tegen een lagere rente: 3,5 procent. Dit zou ook gaan gelden voor Portugal en Ierland, die ook steun ontvingen. Over de hoogte van een de nieuwe lening staat niets in de conceptverklaring. Minister De Jager (Financiën) zei vanmorgen tegenover de Tweede Kamer dat Griekenland 90 miljard euro nodig zou hebben.

Aandelenmarkten reageerden positief op het uitlekken van de plannen voor de aanpak van de Griekse schuldencrisis. Ook de koers van de Euro steeg.

Gisteravond bereikten de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel al een akkoord over mogelijke maatregelen. Minister De Jager sprak vanmorgen over “menu-opties” voor banken, om zo te zorgen voor betrokkenheid bij het bestrijden van de Griekse crisis.

    • Dirk-Jan Zom