Nergens anders spendeer je zo fijn

A customer tries on a fur coat at Helen Yarmak's store in Moscow, Russia, on Tuesday, July 14, 2009. Yarmak, the Russian fur designer whose coats cost as much as 600,000 euros ($837,000), said she expects sales growth to resume this year as she opens stores in Milan, Ukraine and Kazakhstan. Photographer: Alexander Zemlianichenko Jr/Bloomberg News BLOOMBERG NEWS

In Moskou wonen zeshonderdduizend multimiljonairs. Ze vormen een stad op zich, in hun statige flats in het centrum of in hun villa’s in buitenwijken als Barwycha. Hun geld hebben ze meestal verdiend in de dagen van het wilde kapitalisme, dat onder het presidentschap van Vladimir Poetin (2000-2007) een hoge vlucht nam.

Vooral hoge ambtenaren, de top van de Communistische Partij en directeuren van staatsolie- en staatsgasbedrijven, die de juiste netwerken hadden, sloegen na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1992 hun slag. Ze veranderden in korte tijd van gewone jongens met een Moskous tweekamerflatje in miljonairs met villa’s, huizen in het buitenland, jachten en dure auto’s. Veel van de nieuwe rijken in Rusland laten graag zien dat het hun goed gaat. Van de inmiddels gevangen zittende ex-olietycoon Michail Chodorkovski is de uitspraak dat je wel heel erg dom moet zijn geweest als het je in die dagen niet lukte oligarch te worden.

Voor winkels die luxegoederen verkopen is die rijkdom mooi meegenomen. Dure winkels zijn er in overvloed in Moskou. De eigenaren zijn rijke zakenmannen, die zo nog rijker worden. Bijkomend voordeel is dat iedereen die elders in Rusland rijk is geworden naar Moskou trekt, omdat je vrijwel nergens anders in het land je geld kunt uitgeven zoals in Moskou.

Dat maakt de dure straten in het centrum van de stad vaak tot iets vermakelijks. Niets is zo leuk om te kijken naar nieuwe rijken die niet weten wat ze met hun geld moeten doen. De Amsterdamse P.C. Hooftstraat en Vinkeveen zijn er niets bij.

De rijkdom zorgt er ook voor dat het in het centrum wemelt van de dure restaurants, met topkoks uit de hele wereld. De beste Italiaan vind je eerder in Moskou dan in Rome. Bovendien worden de ingrediënten dagelijks vers ingevlogen.

Tegelijkertijd is er een enorme kapitaalvlucht naar het buitenland. Veel rijk geworden zakenmannen vrezen onwettige confiscatie van hun bezit, door corrupte autoriteiten. Ze gaan bijvoorbeeld naar Londen, die andere stad met een grote hoeveelheid dure winkels. Daar wonen inmiddels naar schatting 600.000 Russen min of meer permanent.