Minder winst voor verfconcern AkzoNobel

AkzoNobel, het grootste verfconcern in de wereld, zag in het tweede kwartaal van dit jaar de winst met 10 procent dalen ten opzichte van vorig jaar. De maker van Dulux- en Flexa-verf had te maken met sterk gestegen grondstofprijzen, felle concurrentie en langdurige onderhoudsstops. Topman Hans Wijers zegt dat hij „niet tevreden” is met het resultaat.

Met de finish in zicht kondigde Wijers vanmorgen „extra maatregelen” aan. Na tien jaar vertrekt hij volgend jaar als bestuursvoorzitter. Het chemieconcern werd onder zijn leiding de grootste verfproducent ter wereld. Maar de gepresenteerde resultaten zijn, volgens analisten, teleurstellend. De operationele winst (ebitda) daalde van 614 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2010 naar 551 miljoen euro. De omzet steeg met 5 procent tot 4,1 miljard euro door hogere afzetvolumes en hogere prijzen. De winstmarge (ebitda als percentage van de omzet) komt daarmee uit 13,4 procent. Dat is het percentage waar veel beleggers hun beleid op bepalen. AkzoNobel belooft haar beleggers een marge tussen de 13 en 15 procent.

Wijers is teleurgesteld over de bedrijfsprestaties. Eind vorig jaar en in het eerste kwartaal van dit jaar werd de ebitda-doelstelling niet gehaald, en afgelopen kwartaal „met de hakken over de sloot”. Wijers kondigt aan dat AkzoNobel „omvangrijke” maatregelen gaat nemen. Die moeten ervoor zorgen dat het de doelstelling van een ebitda-marge van 13 tot 15 procent kan waarmaken. In de tweede helft van het jaar wordt duidelijk hoe Wijers gaat ingrijpen.

Beleggers maken zich zorgen om de winstmarges van AkzoNobel. Het bedrijf doet zijn uiterste best om prijzen te verhogen, maar heeft ook te maken met consumenten in onder meer Engeland en Frankrijk, die met goedkopere verfmerken komen. „In specifieke markten, zoals het Verenigd Koninkrijk, waar onzekerheid is over banen en wordt bezuinigd, zie je dat bepaalde groepen voor goedkopere producten gaan”, zei Wijers. „We proberen dat op te vangen, niet alleen door de prijzen te verlagen, maar ook de kosten zodat onze marges overeind blijven.”

Een maand geleden gaf AkzoNobel al een zogenoemde winstwaarschuwing. De koers van het aandeel daalde daarop met bijna 11 procent, waarna de koers zich niet herstelde. Vanmorgen daalde de koers met bijna 1,5 procent naar 41,55 euro.

Wijers wordt begin volgend jaar opgevolgd door de Nederlander Ton Büchner (45), op dit moment bestuursvoorzitter van de Zwitserse multinational Sulzer. Büchner treedt begin 2012 bij AkzoNobel in dienst en zal tijdens de aandeelhoudersvergadering in het voorjaar de leiding van Wijers overnemen.