Maasstad Ziekenhuis: uitbraak bacterie onder controle

De uitbraak van de gevaarlijke klebsiellabacterie in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam is onder controle. Dat zei algemeen directeur van het ziekenhuis Paul Smits vanmiddag tijdens een persconferentie.

Het ziekenhuis is door de Inspectie voor de Gezondheidszorg onder toezicht geplaatst omdat het niet snel genoeg de nodige maatregelen zou treffen om de resistente bacterie Klebsiella te bestrijden. Binnen enkele maanden stierven 25 patiënten die besmet waren, al zijn ze niet noodzakelijkerwijs aan die bacterie overleden. Bij 70 (ex)-patiënten is besmetting geconstateerd.

Ruim 1.800 (ex)-patiënten worden opgespoord en onderzocht, van wie al velen naar huis zijn. Tijdens de persconferentie werd bekendgemaakt dat inmiddels 1100 bereikt zijn. De patiënten krijgen per brief drie wattenstaafjes. Met die staafjes moeten de patiënten op zichzelf tests uitvoeren, en ze vervolgens terugsturen naar het ziekenhuis. Daar wordt vervolgens gekeken of de patiënten daadwerkelijk besmet zijn.

RIVM te laat op de hoogte gesteld

De RIVM werd volgens algemeen directeur van het ziekenhuis Paul Smits eind mei van besmettingen op de hoogte gesteld, terwijl die al begin mei werden geconstateerd. Smits zei dat de RIVM achteraf gezien te laat op de hoogte is gebracht. “Bij twijfel moeten we bellen en dat hebben we niet gedaan. Daar word ik niet gelukkig van.”

Smits zei tijdens de persconferentie dat “blijkbaar op een aantal momenten niet hygiënisch is gewerkt, anders had bacterie niet over kunnen springen.”

Het ziekenhuis maakte bekend dat het Marc Bonten, hoogleraar infectieziekten van het UMC Utrecht, als externe supervisor is aangesteld die moet toezien op naleving van de regels. Dit was één van de eisen van de inspectie.

De patiëntenraad noemde eerder vandaag een opnamestop voorbarig.