Kou en sneeuw, maar de beklimming van de Galibier gaat door

This picture taken on June 12, 2011, shows the last curves at Galibier (2.645 m) pass (Hautes-Alpes). The 18th stage of the 2011 Tour de France cycling race will end at the Galibier pass with a finish line at Serre-Chevalier ski-resort, to celebrate the centenary of the first crossing of the Galibier by a cyclist on July 1911 during the Chamonix/Grenoble stage of the Tour. AFP PHOTO / JEAN-PIERRE CLATOT
This picture taken on June 12, 2011, shows the last curves at Galibier (2.645 m) pass (Hautes-Alpes). The 18th stage of the 2011 Tour de France cycling race will end at the Galibier pass with a finish line at Serre-Chevalier ski-resort, to celebrate the centenary of the first crossing of the Galibier by a cyclist on July 1911 during the Chamonix/Grenoble stage of the Tour. AFP PHOTO / JEAN-PIERRE CLATOT De Galibier, vorig jaar. Foto AFP/Jean-Pierre Clatot

Op het programma vandaag de hoogste aankomst in de Tour de France ooit op de top van de Galibier: 2.654 meter. Het wegdek is sneeuwvrij, maar de temperatuur ligt maar enkele graden boven het vriespunt. Het is dus koud.

De etappefinish geldt als een eerbetoon aan de gevreesde Alpenreus, die precies honderd jaar geleden debuteerde in de Tour. Morgen, in de rit naar Alpe d’Huez, moeten de renners nogmaals over de lange en slopende ‘ijzige kolos’. Eerder deze week werd gevreesd voor te barre omstandigheden, maar vooralsnog is het parcours vandaag ongewijzigd.

“Je voelt alleen de pijn. Je benen, je strot. Soms heb je het gevoel dat je dieper wilt ademhalen, maar dat lukt niet,” zei Michael Boogerd, die 16,7 lange klim in 1998 reed, in NRC. “Het ergste gevoel dat je als renner kunt meemaken.”

Bekijk de klim van de Galibier in 1998 vanaf minuut 1.40 minuut tot en met 4.30.