Kortkolom economie

Nokia meldt groot verlies tweede kwartaal

Rotterdam. Telefoonfabrikant Nokia heeft een verlies geleden van 368 miljoen euro door sterk tegenvallende verkopen in het tweede kwartaal. Vorig jaar boekte de Finse producent van mobieltjes over dezelfde periode nog een winst van 227 miljoen euro. De omzet daalde met 7 procent tot 9,3 miljard euro, zo maakte Nokia vanochtend bekend. Bestuursvoorzitter Stephen Elop zei in een toelichting dat de problemen van Nokia „groter waren dan verwacht”. Nokia heeft moeite om te concurreren met Aziatische producenten van goedkope mobiele telefoons, en is er tot nu toe nog niet erg succesvol op de markt voor smartphones, waar Apple Samsung en Blackberry de dienst uit maken. (AP)

Huishoudens gaven in mei iets meer uit

Den Haag. Nederlandse huishoudens hebben in mei 0,3 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in dezelfde maand een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek gaven huishoudens vooral meer uit aan auto’s. Bestedingen aan woninginrichting en huishoudelijke artikelen liepen juist terug. Ook de energierekening was lager, met name omdat het afgelopen mei warmer was dan vorig jaar. Aan voedings- en genotmiddelen werd volgens het CBS evenveel uitgegeven. (Novum/Dow Jones)

Pharming haalt in VS3,2 miljoen euro op

Leiden. Het Leidse biotechnologiebedrijf Pharming heeft 3,2 miljoen euro opgehaald bij Amerikaanse beleggers, via de uitgifte van 29 miljoen nieuwe aandelen. Pharming heeft het geld nodig om zijn medicijn Rhucin op de Amerikaanse markt te brengen. Het middel is gericht tegen een erfelijke ziekte die zich kenmerkt door acute, soms dodelijke zwellingen van de bovenste luchtwegen, de gezichtshuid en andere zachte weefsels. Afgelopen maart wees de toezichthouder voor de medicijnmarkt in de VS de toelating van Rhucin vooralsnog af. (Dow Jones)

Nettowinst Sligro met 20 procent omhoog

Veghel. Groothandel en supermarktketen Sligro Food Group heeft over de eerste helft van 2011 een winst behaald van 34 miljoen euro. Dat is een stijging van 20 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De omzet nam met 6 procent toe en kwam uit op 1,2 miljard euro. Het marktaandeel van zowel de groothandelstak als de supermarktdivisie steeg licht. (Novum/Dow Jones)