Kortkolom binnenland

Schrijver solidair met vereniging Martijn

Rotterdam. Schrijver A.H.J. Dautzenberg wordt lid van de vereniging voor pedofielen Martijn. Hij kondigde zijn besluit gisteren aan in een blog op zijn website. Zijn redenen: „Uit sympathie. Uit mededogen. Uit protest ook.” Dautzenberg vindt het kwalijk dat door de ‘heksenjacht’ op pedofielen juist een aanspreekpunt verloren gaat. Eind maart werd voorzitter Ad van den Berg van Martijn van opgepakt op verdenking van het bezit van kinderporno. Afgelopen weekend schreef penningmeester Marthijn Uittenbogaard een brandbrief aan premier Rutte. Hij zei daarin ernstig bedreigd te worden vanwege zijn standpunt over pedofilie en vroeg om extra beschermingsmaatregelen. De Tweede Kamer bespreekt het verbieden van de vereniging na de zomer. (NRC)

Werkstraf voor laatste verdachte strandrellen

Rotterdam. Bijna twee jaar na het ontspoorde strandfeest in Hoek van Holland heeft de rechter gisteren de laatste verdachte, een 28-jarige man uit Enschede, veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur. In de maanden volgend op de rellen hield de politie 56 relschoppers aan wegens openbare geweldpleging. Van hen zijn er 33 voor de rechter gebracht. Zij kregen vrijspraak, werkstraffen of celstraffen, met een maximum van vijftien maanden. Eén verdachte wordt nog gezocht, de andere zaken zijn geseponeerd. (NRC)

Beenderen in tuin blijken van bewoonster

Enschede. De beenderen die in april in een tuin van een huis in Enschede werden gevonden, blijken van een vroegere bewoonster. Dat blijkt uit onderzoek van de politie. Die vergeleek het DNA-materiaal van de botten met dat van een vrouwelijk familielid. Waarschijnlijk is de vrouw eind jaren negentig begraven. De politie gaat uit van een misdrijf. Het rechercheteam onderzoekt de doodsoorzaak van de vrouw die toen in het huis woonde en de precieze toedracht van haar dood. (Novum)

Corporatie eist 60 mln van oud-bestuurders

Maastricht. Woningstichting Servatius uit Limburg wil zestig miljoen euro verhalen op een oud-bestuurder en de raad van toezicht. De corporatie houdt ex-topman Verzijlbergh en acht toezichthouders verantwoordelijk voor het fiasco rondom het project Campus Maastricht, dat in 2009 vanwege gestegen kosten is stopgezet. Volgens de corporatie is Servatius onder leiding van Verzijlbergh riskante verplichtingen aangegaan. De raad van toezicht heeft volgens Servatius gefaald door niet tijdig in te grijpen. (Novum)