Koeman bijna akkoord met Feyenoord

Ronald Koeman is bij Feyenoord de beoogde opvolger van de vorige week opgestapte trainer-coach Mario Been. De 48-jarige oud-international voerde gisteren vanaf zijn Portugese vakantieadres telefonisch overleg met de leiding van de Rotterdamse voetbalclub. Beide partijen hopen het vandaag of morgen eens te worden over een eenjarig contract. Koeman zou maandag al zijn eerste training moeten leiden.

Feyenoord verlegde de aandacht naar Koeman, nadat Louis van Gaal begin deze week liet weten geen interesse te hebben voor de vacature van hoofdcoach. Been (47) legde zijn taken vorige week dinsdag met onmiddellijke ingang neer. Aanleiding was een motie van wantrouwen vanuit de spelersgroep tijdens een trainingskamp in Ermelo.

Als Koeman en Feyenoord tot een akkoord komen, is hij de eerste die zowel speelde als trainde bij de traditionele topdrie: Ajax, Feyenoord en PSV. De oud-verdediger sloot in 1997 zijn actieve loopbaan af bij de volksclub uit Rotterdam-Zuid.

Feyenoord, de nummer tien van het afgelopen seizoen, verkeert in een sportieve en financiële crisis. Van Koeman wordt verwacht dat hij de discipline aanhaalt in de onervaren selectie, die volgens trouwe volgers gebukt gaat onder een gebrek aan zelfkritiek.

Koeman heeft de reputatie ‘een resultaattrainer’ te zijn: een coach die een reeds gevorderd elftal de laatste duw op weg naar succes kan geven. In Nederland leidde hij Ajax (2004) en PSV (2007) naar de landstitel. Koemans laatste werkgever was AZ, waar hij in het najaar van 2009 moest opstappen. Sindsdien was hij werkloos en trad hij geregeld op als analist bij NOS Studio Sport.

Koeman liet vorige week in diverse media doorschemeren wel oren te hebben naar een dienstverband bij Feyenoord. Zijn twee jaar oudere broer Erwin, nu trainer-coach bij FC Utrecht, had van 2005 tot 2007 de technische leiding in de Kuip. Ook Huub Stevens, voormalig coach van onder meer Roda JC, Schalke 04 en PSV, was in beeld als opvolger van de afgeserveerde Been.

Feyenoord heeft weinig financiële armslag en worstelt nog altijd met een schuld van circa 20 miljoen euro. De club staat onder curatele van de KNVB, en kan daardoor geen nieuwe spelers aantrekken. Directeur Eric Gudde heeft de bond om dispensatie verzocht, nu twaalf private investeerders, verenigd in de Vrienden van Feyenoord, een groot deel (ruim 20 miljoen euro) van de schuld hebben weggewerkt.

Koemans beoogde assistenten zijn oud-internationals Jean-Paul van Gastel (39) en Giovanni van Bronckhorst (36). Met beiden speelde Koeman nog samen bij Feyenoord. De club neemt afscheid van de huidige interim-coach Leon Vlemmings, die morgen voor het laatst op de bank zit tijdens het oefenduel tegen Veendam. De spelers stemden vorige week niet alleen Been weg, hun kritiek betrof ook diens secondant. Vlemmings werd in 2008 door Feyenoord weggekocht bij NAC.