Kerncentrale EdF later klaar

Het Franse elektriciteitsbedrijf EdF gaat het bouwproces van zijn kerncentrale in het Franse Flamanville herzien. Oorzaak daarvan zijn twee ernstige ongelukken op de bouwplaats, en de kernramp in Japan. Door de aanpassingen zal de centrale naar verwachting pas in 2016 zijn eerste stroom leveren, twee jaar later dan gepland.

Op zijn website meldt EdF dat er het afgelopen half jaar twee ongelukken zijn gebeurd op de bouwplaats van de kerncentrale. In een geval moesten de bouwwerkzaamheden enkele weken worden stilgelegd. EdF heeft als gevolg daarvan inmiddels aanpassingen doorgevoerd wat betreft het versterken van ijzeren constructies, en verankeringsplaten. Het staatsbedrijf wil er nu voor gaan zorgen dat de negen bedrijven op de bouwplaats beter samenwerken. Ook komt er meer toezicht op het naleven van veiligheidsregels. Door de vertraging zal de kostprijs van de centrale met tenminste 20 procent stijgen, naar 6 miljard euro.