Israël twijfelt over excuses aan Turkije voor enteren Gazaschip

FILE - In this May 31, 2010 file photo the Mavi Marmara ship, the lead boat of a flotilla headed to the Gaza Strip which was stormed by Israeli naval commandos in a predawn confrontation, sails into the port of Ashdod, Israel. Israel on Sunday, June 26, 2011, threatened to ban international journalists for up to a decade from the country if they join a flotilla planning to breach the Israeli blockade of the Gaza Strip. (AP Photo/Ariel Schalit, File) De Mavi Marmara werd op 31 mei 2010 aangevallen door Israëlische commando’s toen het schip met hulpgoederen op Gaza afkoerste en weigerde om te keren. Foto AP / Ariel Schalit

Israël debatteert over de vraag of het land zijn excuses moet aanbieden aan Turkije voor de bestorming van het Turkse schip voor de kust van Gaza vorig jaar. Juristen adviseerden de Israëlische regering om Ankara tevreden te stellen met een excuses, zodat de Turken geen rechtszaak gaan aanspannen wegens oorlogsmisdaden.

Vorig jaar enterden Israëlische commando’s het schip Mavi Marmara dat de blokkade van Gaza wilde doorbreken. Bij de aanval werden negen Turken gedood.

De Israëlische premier Netanyahu heeft tot nog toe enkel zijn “spijt” betuigt voor de dood van de pro-Palestijnse Turken. Maar volgens Israëlische overheidsfunctionarissen groeit de roep om meer berouw te tonen in zijn regering.

Het debat wordt aangejaagd door het op handen zijnde VN-rapport over de inbeslagneming van het schip. Israël voorspelt dat het rapport zijn Gazablokkade-strategie zal rechtvaardigen tot grote ergernis van de Turken, die al hebben gezegd een dergelijke bevinding af te wijzen. Om verdieping van de crisis te voorkomen, proberen de voormalige bondgenoten een verzoeningsdeal te sluiten. Turkije staat erop dat een excuses daar onderdeel van is.

Vice-premier Moshe Yaalon was vandaag nog terughoudend over het aanbieden van excuses tegenover de pers:

“We zijn niet klaar om ons te verontschuldigen, omdat een excuses eigenlijk het nemen van verantwoordelijkheid betekent. Onze soldaten op de Mavi Marmara vochten om hun leven te verdedigen.”