Intel blijft groeien maar stelt verwachting voor pc's bij

Chipfabrikant Intel heeft de omzet en winst in het afgelopen kwartaal zien stijgen, al valt dat de vraag naar nieuwe computers minder hoog uit.

Gisteren maakte Intel goede kwartaalcijfers bekend: de omzet van 13,1 miljard dollar (9,3 miljard dollar) steeg licht ten opzichte van het vorige kwartaal. De winst kwam iets lager uit op 3,2 miljard dollar maar was wel hoger dan hetzelfde kwartaal in 2010.

In acht van de tien pc’s en laptops zit een Intel-processsor. Uit recente cijfers blijkt dat de groei in pc-verkopen afzwakt omdat consumenten kiezen voor tablet pc’s, een marktsegment waar Intel nog weinig te zeggen heeft. Fabrikanten van tablet pc’s en smartphones kiezen zonder uitzondering voor chips met technologie van het Britse ARM. Zelfs Intels belangrijkste partner, Microsoft, gaat ervoor zorgen dat toekomstige versie van Windows 8 ook op ARM-chips zal werken.

De tablet-trend gaat tot nu toe vooral ten koste van de goedkope netbooks. De omzet van de Intel Atom-processor, te vinden in vrijwel elke netbook, daalde met 15 procent tot 352 miljoen dollar.

Chips voor pc’s en laptops deden het nog wel goed (+11 procent) maar de chipfabrikant heeft zijn verwachtingen voor dit segment naar beneden bijgesteld. Over heel 2011 gaat Intel nu uit van een pc-markt die met minder dan 10 procent groeit, terwijl het bedrijf eerder rekende op een toename van meer dan 10 procent.

Intel profiteert van de groeiende investeringen in datacentra, waar alsmaar snellere servers nodig zijn. Dat leidde tot een omzetgroei van 15 procent. Grote technologiebedrijven breiden hun datacentra in sneltreinvaart uit omdat meer en meer software op webservers draait. ‘Clouddiensten’ als Google Apps, Microsoft Office 365 en Apple iCloud leveren daarom ook extra afzetmogelijkheden op voor Intel.

Ook de verkoop van geheugen steeg: Intel maakt computergeheugen dat als vervanger dient voor de harde schijf. Deze solide state disks met zijn sneller,zuiniger en minder storingsgevoelig dan een traditionele harde schijf met bewegende onderdelen. En een stuk duurder.