Indiase samosa

Twee weken geleden vertelde ik op deze plek dat het in mijn ogen slecht gesteld is met het eten op festivals. Daar wil ik graag nog even op terug komen.

Op het kookblog van nrc.next kwamen een paar reacties binnen dat ik mijn afkeer van festivaleten aan mezelf te danken heb en misschien eens naar betere festivals moet gaan. Deze mensen hebben helemaal gelijk. Het eten tijdens mijn meest recente festivalbezoek was één van de hoogtepunten van het feest. Omdat het betreffende festival Afrikaans georiënteerd was, kon ik onder andere genieten van pannekoeken uit Ethiopië en boboti uit Zuid-Afrika.

Nu werd er wel een beetje gesmokkeld, want de chapati uit Kenia en de samosa uit Somalië komen oorspronkelijk uit India. Dat vond ik helemaal niet erg, want de Indiase keuken is namelijk mijn lievelings. En omdat de samosa’s zo in de smaak vielen kon ik het niet laten ze ook thuis eens te maken. Met onderstaand recept moet je ongeveer vijftien stuks kunnen maken.

Voor het deeg:

250 gram tarwebloem

snufje zout

5 el zonnebloemolie

Voor de vulling:

scheutje zonnebloemolie

2 tl korianderzaad

1 tl komijnzaad

1 tl kurkuma

1 cm verse gember, fijngesneden

2 tl garam masala

2 tenen knoflook, geperst

1 ui, fijngesnipperd

3 flinke aardappelen, gekookt

100 gram tuinerwten uit de

diepvries

2 groene pepers, in ringetjes

sap van 1 citroen

handje koriander, fijngesneden

zout

Zeef de bloem en zout en meng er de zonnebloemolie doorheen. Roer dit goed door elkaar tot alle bloem bedekt is met een laagje olie. Doe er dan ongeveer vijf eetlepels water bij en kneed tien minuten tot een soepel deeg.

Maak een bal, smeer in met olie en dek het deeg af. Laat een half uur liggen. Verhit de olie in een diepe koekepan en bak daarin de ui rul. Doe dan de erwten, gember, knoflook, pepers en koriander in de pan en schep een paar keer om. Voeg een half kopje water toe en laat even pruttelen tot de erwten gaar zijn. Snijd intussen de gekookte aardappelen in kleine blokjes en rooster het korianderzaad en komijnzaad in een droge koekepan. Maal vervolgens fijn met een vijzel. Doe deze kruiden samen met de aardappelen, garam masala en kurkuma bij de rest in de pan en bak alles nog een paar minuten.

Als de pan te droog wordt kun je nog een beetje extra water toevoegen. Roer alles goed door elkaar en voeg het citroensap en een snuf zout toe.

Haal van het vuur en laat even afkoelen. Verdeel het deeg in kleine balletjes en rol goed uit met een deegroller. Verpak in deze deeglapjes steeds kleine beetjes vulling en maak de pakketjes goed dicht. Schenk een flinke scheut olie in een koekepan en bak de samosa’s aan beide kanten goudbruin. Laat uitlekken op een keukenpapiertje en serveer met een pittig sausje.

Stéphanie Versteeg

maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert

    • Stéphanie Versteeg